Magazin     | 30.06.2021. 13:33 |

SMART fest 2021: Vinko Ćemeraš i Who See početkom kolovoza stižu u Stolac

FENA Saopćenje

STOLAC, 30. lipnja (FENA) - StreetArt radionicom, promocijom foto monografije te koncertom Vinka Ćemeraša & Talvi Tulli i crnogorskog hip-hop dua Who See "SMART Fest" Stolac ove godine proslavit će svoj mali jubilej, a festival će trajati tri dana od 30. srpnja do 1. kolovoza.

Članove Udruge "Inicijativa" Stolac već pet godina za redom vrijedno rade kako bi svojim posjetiteljima u Hercegovini ponudili nešto drukčije od uobičajenog, nešto posebno i urbano, a u prilog tome ide i činjenica da iz godine u godinu sve veći broj ljudi posjećuje Stolac.

Tradicija festivala je da započne StreetArt radionicom, pa će to biti praksa i ove godine. U petak, 30. srpnja, održat će se navedena radionica koju će realizirati nekoliko umjetnika s područja Hercegovine, a u toj radionici sudjelovat će učenici Srednje škole Stolac. StreetArt radionica za cilj ima promoviranje ulične umjetnosti, koristeći potencijal i kreativnost mlađe populacije, koja će ukrašavanjem pročelja i zidova, grad na Bregavi pretvoriti u galeriju na otvorenom.

Drugog dana festivala, 31. srpnja, na nekropoli stećaka Radimlja, održat će se promocija foto monografije ''Priča napisana svjetlom'', Marka Slike Raguža, mladog stolačkog umjetnika i člana UG ''Inicijativa'', a ova fotomonografija je ujedno i prvi izdavački projekt Udruge.

Monografija je napisana jezikom kojim se njezin autor najbolje koristi - jezikom svjetla, kompozicije i boje, jezikom fotografije. Nekoliko stotina stranica monografije ispunjeno je vrhunskim fotografijama te dobro poznatim, ali i izrazito zanimljivim nepoznatim informacijama o kulturnim, povijesnim ili prirodnim znamenitostima općine Stolac.

Raguž je kroz ovu monografiju sjedinio ljubav prema fotografskoj umjetnosti koju gaji od najranijih dana s ljubavlju prema svom gradu. Kroz zadnjih petnaestak godina marljivo je radio i bilježio samo njegovom oku vidljive posebnosti, a plod tih dviju ljubavi i požrtvovnog rada je sjedinjen u ovu foto monografiju. Nastale fotografije će kroz godine koje dolaze biti vjerodostojan svjedok minulih vremena i važan dokument grada Stoca. Monografija na 128 stranica i donosi pregled najljepših motiva Stoca kroz četiri godišnja doba.

Predstavljanje monografije bit će upriličeno na nekropoli stećaka Radimlja, koja je jedan od osnovnih Markovih motiva, s početkom u 20 sati.

Nakon streetart radionice i promocije monografije na redu je zabavni dio. Za kraj festivala u Stolac stižu Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli te Who See. Oni će svirati u nedjelju, 1. kolovoza, u središtu grada s početkom u 21 sat.

Vinko Ćemeraš, mladić iz susjedne Čapljine, zajedno sa svojim bandom Talvi Tuuli nastupit će u Stocu. Protekla 2020. godina bila je u mnogočemu posebna za Vinka. Osim što je pobijedio u showu The Voice Hrvatska, objavio je svoj album prvijenac pod nazivom ''Na Putu''.

Njihov album je ostavio pozitivne dojmove i među publikom i među glazbenom kritikom, dosegnuo Top listu najprodavanijih domaćih izdanja, te je Vinku Ćemerašu & Talvi Tuuli donio nagradu Porin u kategoriji "Najbolji album rock glazbe" dok je sam bend ostvario i nominaciju u kategoriji "Novi izvođač godine"! Također, Vinko Ćemeraš je osvojio Cesaricu s pjesmom Pelin i med te nominacije dviju medijski priznatih nagrada, onu za "Zlatni studio" te za "Večernjakova ružu".

Nakon što Vinko i Talvi Tuuli zagriju publiku svojim izvedbama, na binu će se popeti grupa ''Who See'' iz Crne Gore.

Dinamični hip-hop duo, koji čine Noyz i Dedduh, dolazi izravno s pjene Jadranskog mora. U glazbenoj igri su od 2000. godine, kreatori su četiri albuma (upravo se radi na petom), vlasnici više regionalnih nagrada /MTV EMA Adria Act (2012), MTV Double Platinum Award (2012), MTV Double Platinum Award (2013), MAC (2019/2020) i sudionici na svim relevantnim glabenim festivalima u regiji. 

Publika u Stocu plesat će na najpoznatije hitove: ''Đe se kupaš'', ''Reggaeton Montenegro'', ''Bar-Bari'', ''Nemam ti kad'', ''Nije preša'', ''Naselje'', ''Daj ga na gas'', ''Pucacina po Budvi'', ''Amo popit po pivo'', ''Igranka...''

SMART Fest koji spaja glazbu, kulturu, uličnu umjetnost i film, nastao je kako bi svi oni željni dobre zabave, vruće ljetne dane ove godine proveli u gradu na Bregavi, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta