Bosna i Hercegovina     | 30.06.2021. 15:34 |

U osnovne škole ZDK upisano 3.024 ili 41 prvačić manje nego prošle godine

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. juna (FENA) – Nastavljen je trend smanjenja broja učenika upisanih u prve razrede osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, jer su za narednu školsku 2021/2022. godinu u 60 škola te 12 općina i gradova tog kantona, upisana ukupno 3.204 prvačića - kazao je za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić.

Upisan je 41 prvačić manje nego prošle godine, kada ih je bilo upisano 3.270 te kada je bio zabilježen drastičan pad broja đaka u odnosu na godinu ranije, odnosno školsku 2018/2019., u kojoj je bilo upisano 3.758 prvačića.

To je, također, bilo nešto manje nego u sezoni 2017/2018., kada je u prve razrede bilo upisano 3.777 djece, ali ipak više nego školske 2016/2017., kada je u prve razrede krenulo 3.616 prvačića.

- Činjenica je da je ponovo manji broj upisane djece, ali možemo donekle biti zadovoljni i što ta brojka nije tako velika. Broj prvačića se stabilizirao na oko 3.200, ali se nadamo da će do početka školske godine biti upisano još barem nekoliko djece. Naravno, neće to biti velika brojka, ali se nadamo da će ih svakako biti više od ovih 3.204, koliko smo do sada evidentirali - kaže ministar Kozlić.

U nekim je školama, napominje, ponovo upisano manje djece, ali je zanimljivo i da je najveća škola na području ZDK, OŠ "Ćamil Sijarić" iz Nemile kod Zenice - koja je ukupno upisala 157 prvačića, upisala 41 dijete više nego prošle godine.

- To je svakako ohrabrujuće. Ovo ministarstvo i Vlada ZDK smatraju da je javni interes da se zadrže sve osnovne škole, posebice područne škole, jer je često naredna škola u koju bi djeca iz tih škola mogla ići, isuviše daleko. Zato će, bez obzira na broj djece, sve škole sasvim sigurno ostati. Ne razmišljamo o gašenju. Naravno, ako ne bude djece, onda ćemo u budućnosti možda biti prisiljeni da neke i ugasimo, ali sada to nije slučaj - podvlači ministar Kozlić.

Zbog nedostatka djece, na rubu gašenja su, navodi, bile neke područne škole na području Vareša, ali se trude da zadrže i takve škole. Čak će ove godine, najavljuje, u vareškom naselju Kokoščići, izgraditi montažnu područnu školu.

- Trenutno djeca iz te škole nastavu izvode u prostorijama mjesne zajednice, ali ćemo, zajedničkim snagama, sa Savezom općina i gradova Republike Turske, izgraditi novu školu. Naši turski prijatelji izdvojili su oko 60.000 KM, a Ministarstvo je osiguralo 40.000 KM za kupovinu zemljišta, zatim za osiguravanje priključaka, izvođenje pripremnih radova te ploču, na koju će se postaviti ta montažna škola. Očekujemo da bi i taj posao mogao biti do kraja ove godine - najavljuje Kozlić, ističući kako je javni interes da se sačuva i ta škola, mada je pohađa samo 10-ak djece.

Najviše prvačića za narednu godinu, očekivano, upisano je u 18 škola na području Grada Zenica - 1.094, dok je u devet škola na području općine Tešanj upisano 463 prvačića.

Slijede Grad Visoko sa 374 (šest škola), Kakanj 303 (šest škola), Zavidovići 252 (šest), Žepče 233 (četiri), Maglaj 184 (tri), Breza 132 (dvije), Olovo 68 (dvije), Doboj Jug 46 (jedna), Vareš 39 (dvije) i Usora 16 (jedna).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom