Bosna i Hercegovina     | 30.06.2021. 18:35 |

Naša stranka pozdravlja presudu Stanišiću i Simatoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. juna (FENA) – Naša stranka pozdravlja činjenicu da su visoki dužnosnici srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i Frenki Simatović danas u Haagu osuđeni na robiju, a nakon što su u prethodnom postupku oslobođeni svih optužbi.

- Istovremeno, razočaravajuće je da su ovi pripadnici Miloševićevog režima oslobođeni optužbi za planiranje i naređivanje zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir jasnu vezu između visokog rukovodstva Srbije i direktnih počinitelja najgorih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – naveo je potpredsjednik Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Izrazio je nadu da će tužilaštvo uložiti žalbu i na ovu, još uvijek prvostepenu presudu, s ciljem sudske verifikacije činjenica o zločinima počinjenim u našoj zemlji tokom agresije između 1992. i 1995. te da će glavni Miloševićevi obavještajci u konačnici dobiti doživotnu presudu koju zaslužuju.

- Ovom presudom je još jednom jasno dokazano učešće Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kao i podrška zločinima koji su rezultirali stotinama hiljada ubijenih, ranjenih, silovanih i prognanih građana naše države te direktna podrška onima koji su te zločine počinili – naglasio je Čamdžić.

Istovremeno, zaključio je on, razočaravajuće je da sudije u Haagu još nisu spremne prihvatiti činjenice koje je tužilaštvo bez dileme dokazalo – da je Miloševićev režim te zločine planirao i naređivao, a ne samo pomagao onima koji su ih direktno izvršili.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu