Regija     | 01.07.2021. 12:30 |

Đikić na sastanku ministara ekonomije u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BRISEL, 1. jula (FENA) - Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić učestvovao je u srijedu na sastanku ministara ekonomije u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana i ukratko predstavio glavne rezultate koje su CEFTA strane postigle u prvoj polovini 2021. godine.

- Preduzeti su ključni koraci kako bi se sprovela ideja o zajedničkom regionalnom tržištu, kako je dogovoreno u novembru. CEFTA ostaje posvećena potpunom provođenju svih aktivnosti neophodnih za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, zasnovanog na četiri ključne slobode kojima su pridodate oblasti trgovine, digitalizacije, investicija, inovacija i industrije. Samo ulaganjem maksimalnih napora u ove važne zadatke možemo da osiguramo atraktivnost i konkurentnost regiona i približiti ga jedinstvenom tržištu EU - izjavio je Đikić poslije sastanka sa ministrima.

O zaključcima će se dalje razgovarati na predstojećem Samitu zemalja zapadnog Balkana u Berlinu 5. jula, kojeg će u svojstvu domaćina otvoriti kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Stavke koje je predstavio Emir Đikić odnose se na - CEFTA Zelene koridore proširene na sve prelaze u regionu (prošireni su na željeznicu i dogovoreno je da budu uspostavljeni i sa Italijom, kako bi služili za povezivanje sa EU sa jedne i proširenje na luke s druge strane).

Također, referirao se na Izvještaji o validacijskim misijama za AEO (Status ovlaštenog privrednog subjekta) koje su za tri Strane su završeni i spremni za usvajanje, dok se preostale Strane podstiču da se prijave za postupak validacije.

Kako se nadalje navodi, uzajamnim priznavanjem uključene carinske uprave pristaju da priznaju validirane AEO programe izdate na jednom tržištu na ostalih šest tržišta.

Đikić se osvrnuo i na dogovorenu odluku o olakšavanju elektronske trgovine kojom se utvrđuju pravila o e-trgovini u CEFTA, te okvir za priznavanje profesionalnih kvalifikacija i uklanjanje radnih dozvola za unutarkompanijske transfere i pružaoce usluga, koji je blizu finalizacije.

 U fokusu je bio i dodatni protokol 7 o rješavanju sporova koji će pomoći stranama u efikasnom rješavanju necarinskih barijera, u čemu je postignut značajan napredak za samo sedam mjeseci.

Na sastanku ministara pod okriljem predstojećeg Berlinskog procesa, Đikić je još jednom naglasio i važnost ekonomske integracije u regionu i sa EU u kontekstu ekonomskog oporavka.

Berlinski proces, koji je pokrenut 2014. godine, čvrsto se zasniva na temeljnom uverenju da su ekonomije zapadnog Balkana dio Evrope.

Podstakao je niz inicijativa čiji je cilj pružanje podrške zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji. Da bi se region još više približio jedinstvenom evropskom tržištu, biće važno napraviti pomak u klimatskoj politici i digitalnoj tranziciji, kao i da se pokrenu važne reforme. To naročito uključuje kombinovanje zahtjeva Evropskog Zelenog sporazuma sa perspektivnom industrijskom strategijom, saopćeno je iz CEFTA Sekretarijata.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'