Bosna i Hercegovina     | 01.07.2021. 13:34 |

Svjetski poznati ginekolog Rešad Pašić operisao sa kolegama iz Opće bolnice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Ljekari Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" pod supervizijom uglednog doktora  Rešada Pašića, profesora ginekologije i akušerstva i direktora minimalno invazivne ginekološke hirurgije na Odjelu za ginekologiju, akušerstvo i žensko zdravlje na Univerzitetu Louisville u Americi, uradili su više operacija totalne laparoskopske histerektomije i operacije duboke zdjelične endometrioze.    

Ova operativna metoda je zlatni standard, minimalno invazivna ginekološka hirurgija, a prednosti su joj znatno kraća hospitalizacija, brži postoperativni oporavak i povratak radne sposobnosti, znatno manje postoperativnih komplikacija, a sve se izvodi kroz tri mala otvora, dužine do 1 cm, saopćeno je iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Medicinski tim  koji je uradio operativni program  sa prof. Pašićem na čelu  bio je  u sastavu  doktori specijalisti ginekologije i akušerstva: Aide Đurđević,  Nina  Tiršo,   Asim  Spahović , Adnana  Pezo te specijalista anesteziolog dr. Ranka Krtinić i instrumentari Sanela Novo i Enida Izmirlić.

Prof. Pašić ima dugogodišnju  saradnju sa kolegama iz  Opće bolnice i    za vrijeme svakog svog boravka u Sarajevu rado  dio vremena izdvoji za   edukaciju svojih kolega , prenoseći  im svoje  bogato znanje i vještine, navodi se u saopćenju.

Želja mu je da se u Općoj bolnici  formira edukacioni centar za laporaskopiju,  koji bi  okupio ljekare iz cijele BiH sa zadatkom da educiraju nove generacije medicinskih stručnjaka.

S obzirom na to da je u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" osnovana Asocijacija za  ginekološku endoskopiju BiH , i da je  nakon toga  održano  sedam  stručnih  simpozija, za predstojeći period je  planiran nastavak davno započete  edukacije i saradnja sa  bh. stručnjacima koji žive u inostranstvu.

Prof.dr.  Rešad  Pašić ima skoro četiri decenije ginekološkog staža, a specijalizaciju je počeo na Ginekološko-akušerskoj Klinici u Sarajevu 1978. godine. Nakon specijalizacije iz ginekologije, magisterija  i doktorata  u domovini, stekao je doktorat i u  Americi.

Obrazovanje iz ginekološke laparoskopije je započeo   na Odjeljenju za Ginekologiju Universiteta u Louisville-u.  Bio je predsjednik Američkog Udruženja Laparoskopskih Ginekologa (AAGL-a) koje broji  više od  4000 članova, a prošle godine je imenovan za počasnog predsjednika. Trenutno je predsjednik "Svjetske asocijacije za  ginekologiju i  endoskopiju", a  dobitnik je nagrade "Najbolji ljekari u Americi" i nagrade "Najbolji hirurzi u Louisvilleu" više puta, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu