Ekonomija     | 01.07.2021. 14:00 |

Općina Tešanj peta po izvozu i sedma po ukupnom prometu u Federaciji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Općina Tešanj peta je po izvozu i sedma po ukupnom prometu u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz općinske uprave. 

Privreda Tešnja pokazala je vitalnost i snagu u najtežim trenucima pandemije. U prvih pet mjeseci ove godine, preko fiskalnih uređaja evidentiran je promet od 649.130.404 KM, što ovu općinu čini sedmom po redu u Federaciji BiH.

Na petom je mjestu po izvozu u FBiH, s udjelom od oko pet posto u izvozu Federacije BiH te 25 posto u izvozu Zeničko-dobojskog kantona.

U 2020. godini, izvoz općine iznosio je 357 miliona KM, od toga izvoz u Njemačku 142 miliona KM. 

Po ukupnom prometu fiskalnih uređaja u prošloj godini, Tešanj sa 1,415 milijardi KM je na osmom mjestu. Na šestom mjestu u Federaciji BiH je  po omjeru broja zaposlenih na jednog penzionera (Tešanj 2,6, FBiH 1,3).

Sve ove rezultate Tešanj ostvaruje s oko 43.000 stanovnika. I dalje se realizira promet veći nego u gradu Zenica kao značajno nastanjenijem.

Umjesto da građani i zaposleni u Tešnju budu nagrađeni za ogroman doprinos široj društvenoj zajednici, kad je riječ o povratu javnih prihoda, ta općina je na 67. mjestu od ukupno 79 po povratu PDV-a i na 54. mjestu od ukupno 79 po povratu PDV-a u odnosu na broj stanovnika.

Općina Tešanj uputila je u martu ove godine Ustavnom sudu Federacije BiH Zahtjev za zaštitu prava lokalne zajednice, ističući da je povrijeđeno pravo građana na jednakopravnost pred zakonom, u ovom slučaju u raspodjeli javnih prihoda Federacije BiH. Naime, građani koji žive u općinama s više od 60.000 stanovnika privilegovani su za određeni iznos od javnih prihoda, čime je povrijeđeno pravo na jednakopravnost stanovnika u općinama s manje stanovnika od navedenog broja.

Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku te Komisija za lokalnu samoupravu podržali su zahtjev Općine Tešanj za zaštitu prava lokalne zajednice upućen Ustavom sudu Federacije Bosne i Hercegovine, smatrajući da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu u toj općini. Zakonodavno-pravna komisija se pritom pozvala na odredbu člana 4. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

- Ne radi se ovdje samo o Općini Tešanj. Oko 1,5 miliona građana Federacije BiH pogođeno je ovim problemom i ne uživa, po našem mišljenju, Ustavom zagarantovanu jedankopravnost. Bez jednakih prava svih građana nema ni jednakih mogućnosti za razvoj i jačanje demokratskih principa. Sve parlamentarne stranke su dale podršku našem zahtjevu, a ukoliko Ustavni sud FBiH donese pozitivnu odluku u korist Općine Tešanj, mislim da ćemo biti znatno bliže pravednijem društvu ali i promjeni pristupa vrednovanja rada. A gdje je pravda, tu je i razvoj - izjavio je općinski načelnik Suad Huskić, podnosilac apelacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom