Bosna i Hercegovina     | 01.07.2021. 15:33 |

Izetbegović: Rezolucija EP-a pokazala u kojem smjeru BiH treba ići (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas u Sarajevu da je dobro da se Evropski parlament očitovao o inicijativama HDZ-a i o tome u kojem smjeru BiH treba ići.

- Imamo 14 prioriteta Evropske komisije i sada ovu Rezoluciju Evropskog parlamenta koja kaže da se presude Evropskog suda za ljudska prava ne bi smjele koristiti za bilo šta drugo osim onoga što je navedeno u sadržaju tih presuda - rekao je Izetbegović.

Dodao je da su nam time pomogli da znamo u kojem smjeru se trebamo kretati, a to nisu daljnje podjele i politička segregacija u BiH.

- HDZBIH i HNS traži ustavnu izmjenu jer u Dejtonskom ustavu nije slučajno navedeno da će se Predsjedništvo sastojati od po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina a ne hrvatskog predstavnika jer sva ta tri člana predstavljaju cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve građane i konstitutivne narode - istakao je Izetbegović.

On smatra da sada postoji diskriminacija spram većine u parlamentu od strane manjine, konkretno HDZ-a, koja se očituje o blokadama koje živimo ove dvije godine.

- Zaštitu konstitutivnih naroda treba svesti isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kako je to u RS-u - naglasio je Izetbegović, dodajući da je išao u Brisel da objasni tu stvar i da traži podršku za izbalansiranu izmjenu Ustava.

Izetbegović je rekao da Slovenija ima razloge da dokaže da njeni funkcioneri ne stoje iza non papera, te da će imati priliku i potrebu da bude vrlo konstruktivna i korektna prema BiH.

Pogledajte https://fena.ba/video/6125

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qSsCVPrxw7Mc2USz5CMcj-roBYq-JRk9?usp=sharing

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo