Svijet     | 01.07.2021. 15:32 |

Xi Jinping: Kina neće biti 'ugnjetavana strana' pred stranim silama

FENA Internet

PEKING, 1. jula (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da Kina neće biti "ugnjetavana strana" pred stranim silama te da će "zgnječiti glave" onima koji pokušaju vršiti pritisak na njegovu zemlju.

Xi je govorio na ceremoniji povodom obilježavanja 100 godina Komunističke partije Kine, a tom prilikom je uputio prilično oštre poruke stranim silama, javlja BBC.

Podvukao je da Kina neće biti "ugnjetavana strana" pred stranim silama, te naglasio da će im "zgniječiti glave" ako te strane sile budu pokušale vršiti pritisak na njegovu zemlju.

Ovakva Xijeva reakcija protumačena je kao odgovor na američku kritiku Kine u vezi s represijom i kršenjem ljudskih prava u Hong Kongu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine u posljednje su vrijeme pogoršani zbog problema poput trgovine i epidemije.

Kineska administracija optužila je Washington da je "najveći uzrok rizika" u regiji nakon što je američki razarač U.S.S. John S. McCain (DDG-56) prošao kroz Tajvanski tjesnac.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana