Svijet     | 01.07.2021. 16:04 |

Gholamhossein Mohseni-Ejei imenovan za novog šefa iranskog pravosuđa

FENA Internet

TEHERAN, 1. jula (FENA) – Iranski vrhovni vođa u četvrtak je imenovao bivšeg ministra sigurnosti i obavještajnih službi Gholamhosseina Mohseni-Ejeija za šefa pravosuđa, kako bi naslijedio  Ebrahima Raisija nakon što je izbran za predsjednika u ovom mjesecu.

Ajatolah Ali Khamenei zatražio je od  Mohseni-Ejeija,visokog imama s dugim stažom u pravosuđu, da se bori protiv korupcije „s odlučnošću“.

Rođen 1956. godine  Mohseni-Ejei drži poziciju Hodjatalislam, za rang nižu od ajatolaha u šiitskoj vjerskoj hijerarhiji.

On je bio iranski državni tužilac i zamjenik šefa pravosuđa od 2014.

- S vašim zakonskim ovlastima i vašom dragocjenom stručnošću, kao i s dubokim znanjem pravosudnih pitanja, imenujem vas za čelnika pravosudnih vlasti – poručio je Khamenei Mohseni-Ejeiju, u poruci objavljenoj na njegovom websiteu.

Također je zatražio od njega da „dijeli pravdu, osigura legitimne slobode, primjerenu provedbu zakona, sprječava kriminal i bori se protiv korupcije s odlučnošću“.

Raisi je ostvario direktnu pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora s oko 62 posto osvojenih glasova, nakon što su njegovi vodeći suparnici diskvalificirani, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'