Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 11:46 |

Četvrtom komponentom Twinning projekta potvđena važnost kantonalnih skupština

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Usvajanjem Zajedničkog akcijskog plana, od predsjedatelja svih deset kantonalnih/županijskih skupština u Federaciji BiH, na Konferenciji u Neumu potvrđena je važnost kantonalnih/županijskih skupština u procesu europskih integracija.

Potpisnici Zajedničkog akcijskog plana obavezali su se na suradnju u procesu europskih integracija, na političkoj ali i administrativnoj razini, jačanje svijesti javnosti o važnosti procesa europskih integracija, kao i razmjenu informacija i stručnih znanja te kreiranje baze podataka zakonodavstva i pratećih alata s ciljem poboljšanja učinkovitosti u poslovima europskih integracija.

Osim predsjedatelja kantonalnih/županijskih skupština, u radu Konferencije u Neumu sudjelovao je i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH  kao i partneri Twinning projekta 'Podrška Europske unije parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima europskih integracija', predstavnici administracije Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora, kao i predstavnik Flamanskog parlamenta, jednog od parlamenata u Belgiji.

Na Konferenciji je još jednom naglašena ključna uloga kantonalnih/županijskih skupština u poslovima europskih integracija, koja proizilazi iz njihovih ustavnih nadležnosti.

Istaknuo je to i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović. Taj dom ima koordinirajuću ulogu u  komponenti Twinning projekta, koji se odnosi na županijske/kantonalne skupštine u procesu europskih integracija i posebno je važan jer kantoni/županije imaju najviše posla kad je u pitanju usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU.

- Osim njihovih ustavnih nadležnosti, važnost županijskih odnosno kantonalnih skupština je i u činjenici da su, nakon općinskih vijeća, najbliže građanima. Kao takve u stanju su kvalitetno artikulirati njihove potrebe i interese i na razini Federacije BiH jer najviše zakonodavno tijelo u Federaciji BiH, Dom naroda popunjava se upravo izaslanicima iz županijskih, odnosno kantonalnih skupština. Kad je u pitanju odnos županijskih skupština i Doma naroda Parlamenta F BiH onda s pravom možemo, terminologijom europskih integracija, kazati da imamo na djelu dobar primjer mehanizma koordinacije koji vodi brigu o interesima svakog dijela Federacije BiH, o ravnomjernom razvoju Federacije BiH kroz razvoj regija koje su važne unutar samih članica Unije - istaknuo je tom prilikom predsjedatelj Martinović.

Zahvalio je partnerima Twining projekta koji su prepoznali značaj županijskih/kantonalnih skupština u procesu europskih integracija te im pomažu u jačanju kapaciteta da bi što kvalitetnije mogli ispuniti svoj dio zadataka, na europskom putu BiH.

- Značaj kantonalnih/županijskij skupština u procesu europskih integracija prepoznat je kroz četvrtu komponentu Twinning projekta 'Podrške Europske unije parlamentima u BiH u poslovima europskih integracija', koji podrazumijeva stalnu savjetodavnu podršku i pomoć parlamentima u BiH u poslovima europskih integracija.

Finacira ga Europska unija, a partneri u projektu su Mađarska, Austrija i Hrvatska odnosno parlamenti navedenih država članica Unije. Posebno dragocjenom ocijenjena je pomoć Hrvatske, koja obilježava osmu godišnjicu članstva u EU te kao zadnja članica koja se pridružila Uniji ima i najsvježija iskustva u tom procesu koja su, kao takva, za BiH posebno dragocjena - navode iz Parlementa FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'