Svijet     | 02.07.2021. 11:15 |

Pregovori o turskoj ulozi na aerodromu u Kabulu nakon povlačenja stranih trupa

FENA Internet

ANKARA, 2, jula  (FENA) – Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je u petak da su pregovori oko prijedloga njegove zemlje da upravlja i osigurava ključni međunarodni aerodrom u Afganistanu u toku.

Akar je kazao da Turska raspravlja o planu s nekoliko drugih zemalja.

- Mora se donijeti neka politička odluka u Ujedinjenim nacijama i u NATO-u, sporazum se mora postići s afganistanskom vladom – kazao je on, dodajući da Turska traži političku, finansijsku i logističku podršku od raznih zemalja.

Istaknuo je da konačna odluka još nije donijeta, ali da se pregovori sa Sjedinjenim Državama još nastavljaju i da će plan biti realiziran nakon odobrenja turskog predsjednika.

Turska je ranije predložila da upravlja i pruža sigurnost na kabulskom međunarodnom aerodromu Hamid Karzai nakon američkog povlačenja iz Afganistana. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan raspravljao je o tome s američkim predsjednikom Joeom Bidenom tokom njihovog prvog sastanka licem u lice na samitu NATO-a sredinom juna.

Sporazum o zaštiti aerodroma postao je sve urgentnije pitanje dok se konačno povlačenje preostalih 2,.500 do 3.500 američkih vojnika i  76,000 savezničkih NATO  vojnika primiče kraju. U petak su svi američki vojnici napustili vojnu bazu Bagram nakon 20 godina. Ta pista bila je u epicentru vojnih operacija širom zemlje u cilju poražavanja talibana  i potrage za počiniocima napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

Članica NATO-a Turska ima više od 5.000 vojnika u Afganistanu i već igra značajnu ulogu na aerodromu. Akar je ranije izjavljivao kako Turska ne planira poslati još vojnika.

- Aerodrom mora biti otvoren i djelovati. Ukoliko aerodrom ne radi, ambasade će se povući, i u takvoj situaciji Afganistan bi postao izolirana država – izjavio je ministar odbrane, prenosi AP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta