Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 11:38 |

Analiziran Nacrt zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. juna (FEMA) - Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) u četvrtak je, uz podršku Evropske komisije, organizovalo TAIEX ekspertsku misiju (Technical Assistance and Information Exchange), o temi izrade zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja.

TAIEX predstavlja instrument Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija, odnosno pružanje kratkoročne tehničke pomoći novim državama članicama te zemljama u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) u oblastima preuzimanja EU zakonodavstva i njegovog provođenja u domaći pravni sistem, a ovo je prvo učešće KS-a u nekom od TAIEX projekata ovog tipa.

U realizaciji misije učestvovali su predstavnici Ministarstva pravde i uprave KS, te predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Direkcije za evropske intergracije.

U pozdravnom obraćanju, ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić je naglasila važnost ovog instrumenta Evropske komisije u pogledu izrade zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljvanja i istakla da je uvjerena da će Ministarstvo pravde i uprave, kao nosilac izrade ovog propisa, putem ekspertske misije steći kvalitetne smjernice i preporuke za izradu Prijedloga zakona.

Stručnu misiju TAIEX-a provodila je ekspert u oblasti sukoba interesa i zastupnica u Saboru Republike Hrvatske Dalija Orešković.

U okviru ekspertske misije, predstavljena je praksa evropskih sudova u vezi sa zabranom i prevencijom nepotizma u procesu zapošljavanja, analizirana je relevantna legislativa Republike Hrvatske iz oblasti sprečavanja sukoba interesa, te drugi propisi EU i Vijeća Evrope, koji za predmet imaju borbu protiv korupcije i nepotizma.

Od posebnog značaja za učesnike ekspertske misije bilo je izlaganje eksperta na temu Nacrta zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo, odnosno njegova detaljna analiza.

Tom prilikom je istaknuto da spomenuti nacrt zakona sadrži kvalitetna i "pionirska" rješenja, ali je ukazano i u kojim dijelovima je taj nacrt zakona potrebno dodatno  unaprijediti, odnosno uskladiti sa propisima država članica EU i drugim međunarodnim propisima koji regulišu ovu oblast.

Istaknuto je da KS prednjači po pitanju donošenja antikorupcijskih propisa, te u uspostavi registara koji predstavljaju kvalitetne mehanizme za sprečavanje koruptivnih radnji.

Imajući u vidu spomenuto, TAIEX ekspert Dalja Orešković se detaljno posvetila analizi ključnih tački Nacrta zakona, kao što su favoriziranje, nepotizam i stranačko zapošljavanje, čime je kroz svoj dosadašnji rad i stečeno iskustvo u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa i drugim tijelima, približila i detaljno obrazložila sve izazove sa kojima se susretala u radu tih tijela, te prezentirala značajne presude evropskih sudova, koje se dotiču teme nepotizima, favoriziranja i stranačkog zapošljavanja.

S tim u vezi, istaknuto je da namjera uspostavljanja registra ugovora o djelu, koji je predviđen u Nacrtu zakona, dobar pokazatelj da KS nastavlja sa pozitivnom praksom i aktivnostima koje bi trebale osigurati transparentan rad svih inistitucija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Iz ove službe podsjećaju da je Skupština KS na 35. radnoj sjednici, održanoj 27.04.2021. godine usvojila Nacrt zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u KS, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 120 dana, a upućen je i poziv široj društvenoj zajednici da se uključi u javnu raspravu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu