Ekonomija     | 02.07.2021. 11:40 |

Delić predstavio javne pozive za poticaje maloj privredi u Kantonu Sarajevo

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Ministar privrede KS Adnan Delić predstavio je danas prvi set javnih poziva iz Programa godišnjeg plana razvoja male privrede.

Prvi iz seta je javni poziv za izbor banke ili banaka partnera za plasman kreditne linije uz subvencioniranje troškova kamate za kredite odobrene subjektima male privrede koji imaju sjedište na području KS.

Delić je pojasnio da ukupan iznos sredstava koja planiraju realizovati na taj način iznosi najmanje 90 miliona KM.

Dodao je da naredni javni poziv podrazumijeva edukaciju i zapošljavanje novih radnika, prvenstveno u IT sektoru, po kojem jedan poslovni subjekt može ostvariti pravo na maksimalan iznos od 70.000 KM, a obavezan je da zaposli sedam osoba na najmanje 12 mjeseci.

Delić je istakao da je novina u ovogodšnjem planu Program poticaja za unapređenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga firmama dominantno izvozne orijentacije.

- Po tom javnom pozivu subjekt može ostvariti pravo na maksimalan iznos od 35.000 KM, a zauzvrat je dužan zaposliti pet osoba na 12 mjeseci - rekao je Delić.

Naveo je da je naredni u nizu javni poziv za dostavljanje prijava obrtnika po osnovu programa edukacije mladih za obrtnička zanatska zanimanja i zapošljavanje kojim se omogućava provođenje programa namijenjenog za edukaciju u trajanju četiri mjeseca za oko 20 mladih osoba s prebivalištem u KS i na taj osigurava njihovo zapošljavanj na 12 mjeseci.

Delić je naglasio da je posljednji javni poziv koji će danas biti objavljen Program poticaja projektima promocije obrtništva. 

 - Tim javnim pozivom omogućeno je da subjekti koji ispunjavaju uslove, na sasvim transparentan način, ostvare pravo na dodjelu poticajnih sredstava, a ukupna budžetska sredstva predviđena za dodjelu putem ovih javnih poziva iznose 5.880.000 KM - istakao je Delić.

Podsjetio je da će danas predstavljeni javni pozivi biti objavljeni u prvom sljedećem broju Službenih novina KS, najvjerovatnije u četvrtak, 8. jula 2021., a trajanje javnih poziva računat će se od dana objave u Službenim novinama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'