Kultura     | 02.07.2021. 12:54 |

U regiji predstavljeno drugo izdanje projekta 'Rimsko naslijeđe Balkana'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Drugo izdanje projekta "Rimsko naslijeđe Balkana" predstavljeno je u proteklom periodu u Viminaciumu (Srbija), Galeriji "Risto Stijović" u Podgorici (Crna Gora) te Ministarstvu kulture Tirana (Albanija).

Cilj projekta "Rimsko naslijeđe Balkana" je kreiranje virtuelne prezentacije kulturnih spomenika iz rimskog perioda u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, saopćili su organizatori.

Odabrane lokacije predstavljene su Virtual Reality digitalnim pričama u okviru aplikacije koja je dostupna na internetu i postavljena u muzeje u okviru arheoloških nalazišta. U prvoj verziji aplikacije predstavljeni su Dyrrachium, Municipium S, Aquae S i Viminacium.

U drugoj verziji korisnici aplikacije pomoću VR headseta putuju u Butrint, Docleu, Mogorjelo i Lederatu, gdje im boginja znanja Minerva priča o životu u tim naseljima u doba Rimske imperije. Nakon pregledanih priča i položenog testa znanja, omogućena je interakcija sa digitaliziranim objektima pronađenim na tim lokacijama.

Scenario za digitalne priče i u drugoj verziji aplikacije napisao je publicista Fatmir Alispahić, a ulogu Minerve je igrala prvakinja drame Selma Alispahić. Projektni tim čine arheolozi Lida Miraj, Adnan Busuladžić, Nemanja Radunović, Mladen Jovičić, Nemanja Mrđić, lokalni konsultanti arhitekt Emilija Nikolić, Jelena Anđelković i Dražen Karadaglić, autor muzike i dizajner zvuka Adnan Mušanović, grafički dizajner Mirsad Festa, kostimografi Adisa Vatreš Selimović i Monika Moćević, make-up artist Naida Đekić, snimatelj Bojan Mijatović i programer Ivona Ivković Kihić. Producent i koordinator projekta je prof. dr. Selma Rizvić.

Aplikacija je postavljena u muzej Viminacium u Srbiji, a online verzija je linkovana na web sajtove Zemaljskog muzeja BiH i Arheološkog muzeja u Draču (Albanija), te laboratorije Sarajevo Graphics Group i Udruženja DIGI.BA.

Partneri u projektu su Udruženje za promociju italijanske kulture u Bosni i Hercegovini "Dante Alighieri", UET CENTRE Albanija, Arheološki Institut Beograd, Srbija i NVU Montenergy Crna Gora, a sredstva za njegovu realizaciju je obezbijedio Western Balkans Fund, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije