Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 12:29 |

Misija OSCE-a i Delegacija EU pružaju podršku efikasnijem provođenju pravde

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini uočila je da je odgovor pravosuđa na korupciju neadekvatan posebno kada je u pitanju procesuiranje predmeta protiv počinioca korupcije visokog i srednjeg ranga.

Imajući to na umu Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Delegacija Evropske unije u BiH prezentirali su danas novi regionalni projekt "Pružanje podrške efikasnijem provođenju pravde u predmetima korupcije i organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu kroz praćenje sudskih postupaka".

Zamjenik šefice Misije OSCE-a u BiH Dmitry Iordanidi ocijenio da postoje problemi koji narušavaju produktivnost i efikasnost pravosudnog sistema, a procesuiranje djela korupcije predstavlja ključni aspekt za jačanje vladavine prava.

Implementacija projekata u BiH, pojasnio je Iordanidi, služit će kao mehanizam za praćenje realizacije ranije datih preporuka OSCE-a i EU vezanih za procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije.

Izrazio je nadu da će se ovim projektom pomoći jačanju rada pravosuđa na predmetima te vrste jer vladavina prava znači da nosioci funkcija mogu odgovarati za svoja postupanja u pravičnom postupku te da kriminalne mreže mogu biti razbijene, a njihova dobit oduzeta.

Naglasio je i da vladavina zakona znači da počinioci visoke korupcije i organiziranog kriminala više neće prolaziti nekažnjeno, te je izrazio spremnost da Misija OSCE-a pruži podršku pravosuđu da se nose s najtežim oblicima tih krivičnih djela.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler naglasio je danas da je vladavina prava alfa i omega procesa pristupanja Evropskoj uniji, izražavajući razočarenje što je vrlo malo na tom polju učinjeno u proteklom periodu.

Napomenuo je da je i jedno od najvažnijih pitanja da pravosudne institucije pokažu konkretne rezultate u postavljanju mjerljivog učinka u smislu podizanja više optuženica i donošenja više presuda jer se to ne dešava posebno ne u predmetima visoke korupcije.

Sattler kaže da kada je u pitanju Zakon o sukobu interesa očekuje se mišljenje Venecijanske komisije, koja je tijelo Vijeća Evrope, te bi on trebao biti upućen u parlamentarnu proceduru. Taj zakon važno je donijeti kako bi se iz sistema izbacila nekompatibilnost funkcija.

- To znači da se u isto vrijeme ne može obavljati funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ili u izvršnoj vlasti i javnim kompanijama. Očekujemo napredak u tom smislu u sljedećem mjesecu - pojasnio je Sattler.

Osvrnuo se i na pitanje neprocesuiranja izbornih krađa, ističući da postoji još jedan projekat na kojem se radi s civilnom društvom u smislu poboljšanja izbornog procesa u BiH jer građani gube povjerenje, a neophodno je i uvođenje inovacija.

Kako je najavljeno Misija OSCE-a i Delegacija EU zajednički će pratiti procesuiranje predmeta korupcije i organiziranog kriminalna i provođenje stručnih preporuka koje će proizaći iz danas započetog projekta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo