Ekonomija     | 02.07.2021. 13:32 |

Bh. kompanija Dwelt zauzela prvo mjesto u finalu PowerUP programa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Finalni događaj PowerUP programa za podršku inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP) i startup kompanija sa zapadnog Balkana održan je 29. juna 2021. kada je 11 kompanija finalista imalo priliku predstaviti se u najboljem svjetlu pred eminentnim investitorima iz regije.

Projekt je pokrenula Svjetska banka u martu 2020., a finansira ga Evropska unija u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća zapadnog Balkana (WB EDIF), te se provodi uz podršku konsultantske kompanije Deloitte.

Zamjenica šefa Odjela za regionalnu saradnju i programe za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Alessandra Viezzer naglasila je da je taj program dao moć mnogim kompanijama da rastu, šire poslovanje, stvore radna mjesta, inoviraju i doprinose putu regiona ka EU.

Viezzer je objasnila da Evropska komisija primjenjuje strategiju rasta za zapadni Balkan koja je slična onoj koju implementiraju u EU. Ona je dodatno naglasila da ova strategija- Ekonomski i investicioni plan EU za zapadni Balkan - uzima u obzir i izazove COVID-19.

- Plan ima za cilj donijeti 29 milijardi eura investicija u oblasti održive infrastrukture, energetike, zelene i digitalne tranzicije, te razvoja poslovanja kako bi se stvorio održivi rast - objasnila je Viezzer.

Direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan Linda van Gelder istakla je da su odabrane firme učesnice programa neke od startup-upa i malih i srednjih kompanija sa najvećim potencijalom i stepenom inovacije na području zapadnog Balkana.

Jedanaest kompanija finalista, zajedno sa više od 200 drugih kompanija učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, u prethodnim periodu su bili dijelom višemjesečnog trening programa koji je imao za cilj podržati kompanije u daljnjem rastu i razvoju poslovanja, te koji je bio usmjeren na povećanje njihove sposobnosti privlačenja investicija i otpornosti na krizu uslijed COVID-19.

Među investitorima koji su bili članovi žirija na finalnom događaju između ostalih su i prepoznate regionalne Venture Capital kompanije kao što su J&T Ventures, Fil Rouge Capital, South Central Ventures, Meritus Ulaganja d.o.o, Prosperus Invest, Day One Capital, Gap Minder VC, Seedstar URU Capital i drugi.

Prema ocjenama žirija, tri najuspješnije kompanije su osvojile "Nagradu za poduzetničku izvrsnost zapadnog Balkana“, te prilagođenu poslovnu savjetodavnu podršku lokalnih i regionalnih stručnjaka iz vodeće svjetske kompanije za pružanje profesionalnih usluga Deloitte.

Na prvom mjestu je kompanija "Dwelt" - IT kompanija u BiH i jedini startup sa sopstvenim tehnološkim proizvodom iz oblasti energetike. Drugo mjesto u takmičenju odnijela je kompanija "NF Innova" iz Srbije koja se fokusira se na digitalno bankarstvo i pružanje usluga financijskim institucijama. Treće mjesto je osigurala kompanija "Blinking" također iz Srbije, koja se bavi kreiranjem digitalnih rješenja za digitalni identitet, verifikaciju identiteta i zaštitu korisničkih podataka.

Menadžerica prodaje i marketinga iz pobjedničke kompanije Dwelt Marija Dimitrijević navela je da digitalizacija energetskog sektora nikada nije bila veća, kao ni fokusiranost na kupca koji više nije pasivan član tržišta, jer mu se zbog dostupnosti vlastitih izvora energije pruža mogućnost da postane aktivan član ekosistema, upravo naša softverska platforma je tu da to i omogući.

Predstavnici Deloittea koji su vodili i implementirali program su podijelili svoju perspektivu o značaju programa.

- Bilo nam je veliko zadovoljstvo raditi sa ovako velikim brojem potentnih i inovativnih kompanija sa područja zapadnog Balkana. Zaista smo ponosni što već sada dobivamo mnogo pozitivnih komentara o utjecaju programa na poslovanje kompanija, te se nadamo da će im znanje, vještine i kontakti stečeni kroz program biti korisni i u njihovim daljnjim koracima. Osim toga, Program nam je dao jedinstvenu priliku za promociju kompanija zapadnog Balkana i povezivanje istih sa nizom investitora i poslovnih partnera koji će zasigurno biti vrijedni kontakti kompanijama za njihov budući rast i napredak - istakli su predstavnici Deloittea - voditelji projekta voditelj odjela poslovnog savjetovanja i savjetovanja u vezi sa upravljanjem rizicima u Deloitte BiH Muhamed Semić i viša konsultantica u istom odjelu Elma Delalić, saopćeno je iz te kompanije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!