Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 14:39 |

Prioritet Organizacije porodice šehida BPK poboljšanje statusa ove populacije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. jula (FENA) - Nedim Kunovac novi je predsjednik Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, odlučeno je na izvještajnoj skupštini ove organizacije na kojoj su usvojeni izvještaji o radu za prošlu te plan i program rada za 2021. godinu.

Govoreći o planovima ove organizacije, Kunovac je istakao da će se raditi na poboljšanju statusa njihovih članova te da će poseban akcenat biti stavljen na iznalaženje mogućnosti da se konačno riješi problem trajnog zaposlenja djece porodica šehida i poginulih boraca, kojih trenutno na  evidenciji nezaposlenih kantonalne službe ima 60.

-Prioritet je poboljšanje statusa porodica šehida, jer smatram da su te porodice na nekoj margini. Po Zakonu o osnovim pravima branilaca zaista su mala primanja porodica šehida i u tom smjeru ćemo kao delegati raditi na pripremanju prijedloga koji ćemo uputiti prema Vladi FBiH i tražiti da nam se vrate prihodi koji su na neki način uskraćeni, oduzeti i nisu transparentno vraćeni - izjavio je Kunovac.

Podršku radu ove organizacije i rješavanju egzistencijalnih problema, obećali su i premijerka BPK Goražde Aida Obuća, resorni ministar Edin Aganović te gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović koji su prisustvovali sjednici.

Obuća je naglasila da Vlada BPK Goražde nastoji udovoljiti svim zahtjevima porodica šehida i poginulih boraca te da ima mnogo senzibiliteta, posebno kada su u pitanju aktivnosti kojim se žele obilježiti značajni datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina.

- Ono na čemu zajednički radimo već drugu godinu jeste da se, ukoliko postoje mogućnosti pod jednakim uslovima, prilikom zapošljavanja da prednost porodicama šehida, odnosno djeci koja su ostala bez stalnog radnog angažmana. U prethodnoj godini realizovali smo projekte preko Službe za zapošljavanje BPK Goražde, što smo predvidjeli i u 2021. i ja se se zaista nadam da ćemo, korak po korak, krenuti u rješavanje tog gorućeg problema jer nažalost, moram reći da se duži niz godina na tome nije studiozno i kvalitetno radilo - istakla je Obuća.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović istakao je značaj dobre saradnje resornog ministarstva i organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

- Urađeno je dosta projekata i svi oni zahtjevi koji su došli od ove organizacije su u potpunosti ili djelimično podržani. Osim izgradnje novih obilježja, u protekloj godini po prvi put smo obezbijedili sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju postojećih spomen obilježja koja su izgrađena na širem prostoru našeg kantona u čast naših šehida i poginulih boraca. Iskreno se nadam da ćemo i u narednom periodu zajednički provoditi aktivnosti koje će imati za cilj poboljašanje statusa porodica šehida i poginulih boraca - kazao je ministar Aganović.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović smatra da je mnogo toga propušteno u protekle dvije decenije.

-Majke šehida žele da ih neko iz udruženja obiđe, tako da je potrebno da se sistemska rješenja naprave. Jako je bitna izgradnja spomen obilježja zbog imena poginulih boraca i šehida iz svih brigada i da to bude na jednom mjestu. Planiramo izgradnju spomen obilježja komandantu Zaimu Imamoviću koje je inicirano još 2012. godine. Visina finansijskih sredstava koja su predviđena za izgradnju tog spomen obilježja su velika i mi kao porodica, a smatram da je i komandant živ, ne bi se složio sa tim utroškom - kazao je Imamović.

Dodao je da je besplatno idejno rješenje napravljeno, a Grad Goražde, Ministarstvo za boračka pitanja i boračka udruženja će, kako je kazao, inicirati da to budu minimalna sredstva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta