Bosna i Hercegovina     | 02.07.2021. 17:10 |

Ambasada SAD-a suspendirala Memorandum o razumijevanju sa ZDK-om

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini  suspendirala je Memorandum o razumijevanju sa Zeničko-dobojskim kantonom (ZDK).

Nakon što je Skupština ZDK donijela Izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova s ciljem ograničavanja dobrog upravljanja, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uputio je pismo vlastima ZDK u vezi sa suspenzijom Memoranduma o razumijevanju s Vladom tog kantona, saopćeno je iz Američke ambasade.

U vezi s tim, ambasador Nelson je uputio pismo premijeru ZDK Mirnesu Bašiću i predsjedvajućem Skupštine ZDK Ćazimu Huskiću, u kojem ih obavještava da je Ambasada Sjedinjenih Država donijela odluku da odmah suspendira Memorandum o razumijevanju, potpisan sa Vladom ZDK.

Memorandum se odnosio na saradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa američkog višeg savjetnika za borbu protiv korupcije.

- Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD da Vlada ZDK neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije - navodi se u pismu.

U pismu se, istovremeno, ističe kako Američka ambasada i nadalje ostaje posvećena promoviranju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini i cijelom zapadnom Balkanu, "u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju zadovoljiti kako bi osigurale ostvarenje ciljeva za napredovanje na evropskom putu".

- Kao pokazatelj ovakve posvećenosti, predsjednik Biden potpisao je novu Izvršnu uredbu kojom se proširuju kriteriji za uvrštavanje na listu sankcija, sve kako bi se odgovorilo na postojeće izazove poput korupcije i ostalih radnji koje opstruiraju ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije - navodi se u pismu ambasadora Nelsona upućenom čelnicima ZDK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana