Kultura     | 03.07.2021. 13:48 |

Predstavom 'Budi neko, budi eko' pokrenuta dječija amaterska pozorišna scena

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. jula (FENA) - "Budi neko, budi eko" naziv je prve pozorišne predstave izvedene u Centru za kulturu Goražde kojom je zaživjela dugogodišnja ideja pokretanja amaterskog dječijeg pozorišta pri toj ustanovi.

Mladi glumci, pod mentorstvom profesorice i voditeljice amaterske dječije pozorišne scene Senade Aleta, pobrali su sve simpatije publike ukazavši na potrebu podizanja svijesti djece i odraslih o važnosti očuvanja okoliša.

Aleta ističe da je prvobitno premijera predstave bila planirana na Dan planete zemlje, ali je otkazana zbog koronavirusa. Ipak, to nije obeshrabrilo mlade talentovane glumce, u ovom slučaju učenike OŠ "Husein ef. Đozo" uzrasta od 7 do 15 godina da nastave vrijedno raditi.

Svakodnevnim probama i predanim radom iz svakog aktera predstave nastojale su se izvući najvažnije igračke i govorne preference.

Predstava "Budi neko, budi eko" priča je o planeti Zemlji, o tome koliko čovjek svojim idejama o radu zapravo vrlo često šteti baš mjestu gdje živi. Prikazano je to sve kroz dječiju priču, dječije srce, pa je i njena poruka svijetu da čovjek mora i treba da radi zajedno sa prirodom, da sačuva ljepotu planete Zemlje.

- U predstavu je namjerno ubačen lik Oblutka, kamenčića iz plićaka Drine, koji govori o tome kako su nam vode bitne, kako se rijeke moraju čuvati, a ne uništavati smećem ili hidrocentralama. Jaku poruku su djeca sa Drine poslala svima - "Ne damo svoju rijeku, čuvajte je za sve nas" – pojasnila je Aleta.

Mišljenja je da je pokretanje amaterskog dječijeg pozorišta bila potreba za svu djecu Goražda.

- Taj dio kulture je ostao po strani jako dugo. Djeci je potrebno pružiti priliku da pokažu kako oni mogu mnogo dati kada je u pitanju rad na pozorišnim tekstovima i kako to sve mogu iznijeti - smatra ona.

Ponosni na konačnu realizaciju ideje pokretanja amaterske pozorišne scene za djecu su i u Centru za kulturu Goražde.

- Ideja o pokretanju amaterske pozorišne scene pri Centru za kulturu postoji već duže vrijeme i drago nam je da se konačno uspjelo u namjeri da sa radom, za početak, krene dječija amaterska pozorišna scena. U narednom periodu plan je širiti krug djece te se na pozorišnim daskama mogu okušati sva zainteresovana djeca, a do kraja godine predviđene su još tri predstave. Također, u planu je i formiranje amaterske pozorišne scene za odrasle – ističe rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti Centra za kulturu Mensura Sijerčić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta