Bosna i Hercegovina     | 03.07.2021. 12:13 |

Košarac: Učiniti sve da se spriječi gradnja odlagališta na Trgovskoj gori

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ponovo je apelovao na nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da pruže maksimalnu podršku i doprinos u rješavanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

- Zahtijevam prvenstveno od Ministarstva vanjskih poslova BiH da konačno zauzme proaktivan pristup ovom problemu, jer od politike pasivnog posmatrača korist nemaju ni domaći eksperti, niti pravnici, a ponajmanje naši građani iz općina u slivu Une - poručio je ministar Košarac.

Pozdravio je održavanje prvog sastanka članova Ekspertnog tima iz BiH s predstavnicima Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" protekle sedmice u Zagrebu, a koji je rezultat dogovora s ministrom privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

- Nakon sastanka s našim stručnjacima, Fond iz Hrvatske objavio je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH treba da uputi zvanični zahtjev za prisustvo eksperata iz BiH i učestvovanje prilikom izvođenja ključnih istraživanja na Trgovskoj gori - naveo je ministar Košarac.

Najavio je da će naredne sedmice organizirati sjednicu Koordinacionog tijela za Trgovsku goru kako bi se zatražila informacija od Ekspertnog tima u vezi sa sastankom u Zagrebu.

- Koordinacionom tijelu ću predložiti da ponovo zatražimo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da postupi po zahtjevu i zvanično od Hrvatske zatraži prisustvo i učestvovanje naših eksperata u istraživanjima na Trgovskoj gori - istaknuo je ministar Košarac.

Podsjetio je na ranije usvojene zaključke Predsjedništva BiH o obaveznom postupanju svih nadležnih institucija u BiH u vezi sa ovom problematikom.

- Nedopustivo je ignorisanje zaključaka kako Predsjedništva BiH, tako i Vijeća ministara o Trgovskoj gori. Hrvatska je ozbiljna u namjeri da izgradi sporno odlagalište u našem dvorištu, ali to ne umanjuje obavezu da se u punom kapacitetu borimo i činimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo takve težnje susjedne zemlje - zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.     

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana