Regija     | 04.07.2021. 14:56 |

Otkriven ilegalni kamp migranata na sjeveru Srbije

FENA Agencije

BEOGRAD, 4. srpnja (FENA) - Srbijanska policija otkrila je ilegalni kamp migranata na sjeveru zemlje nedaleko od granice s Mađarskom i u nedjelju ujutro izvela akciju u kojoj je otkriveno i nekoliko osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi i druga kaznena djela.

Policija je rano u nedjelju na obali Tise, na području Srpskog Krstura u općini Novi Kneževac, pronašla migrante u ilegalnom kampu, a prema priopćenju MUP-a, među migrantima su "pronađene i osobe i predmeti zanimljivi iz sigurnosnog aspekta".

Migranti zatečeni u u ilegalnom kampu na obali Tise bit će premješteni u Prihvatni centar Preševo, na jugu Srbije, dok će osobe koje se dovodi u sumnju za sigurnosnu ugrozu preuzeti pripadnici Policijske uprave Kikinda i Služba za borbu protiv terorizma.

Ocijenivši da Srbija "nije prouzročila migrantsku krizu niti će riješiti", ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da će zakon biti primijenjen jednako prema migrantima i građanima Srbije.

"Nećemo dopustiti da migranti čine kaznena djela prema našim građanima, ali nećemo dopustiti niti da se građani iživljavaju i čine kaznena djela prema migrantima. Zakon vrijedi za sve", rekao je Vulin.

U prihvatnim centrima i kampovima pod upravom Povjereništva za migracije i izbjeglice, prema posljednjim službenim podacima, ima ukupno 4004 migranata, najviše iz Sirije, Afganistana, Bangladeša i Pakistana. Procjene o tome koliko je trenutno migranata i izbjeglica na teritoriju Srbije izvan sustava državne skrbi o toj populaciji su prilično nepouzdane.

Srbija je s Europskom unijom sredinom lipnja potpisala ugovor o potpori EU-a u upravljanju migracijama koji se odnosi na unaprijeđenja prihvatnih kapaciteta i usluga zaštite i pristupa obrazovanju, a za to je Bruxelles dodijelio Beogradu 11 milijuna eura.

U razgovoru s povjerenicom EU-a za unutarnje poslove i migracije Ylvom Johansson srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, komentirajući suradnju s misijom Frontexa o daljem spriječavanju ilegalnih ulazaka migranata u Srbiju, istaknuo da je u 2020. spriječeno 38.226 protuzakonitih prelazaka, što je rast od 89 posto u odnosu na 2019.

Vučić je tada istaknuo i da je Srbija cijepila sve migrante u prihvatnim centrima, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo