Bosna i Hercegovina     | 05.07.2021. 09:15 |

Podignuta optužnica za koruptivna kaznena djela protiv četiri osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Milete Ilića, rođenog 1985. godine u Loparama, nastanjen u Bijelini, državljanin BiH; Zorana Jovanovića, rođenog 1973. u Gradačcu, nastanjem u Šamcu, državljanin BiH; Špire Subotića, rođenog 1958. u Brezi, državljanin BiH, uposlen u UIO BiH kao carinski djelatnik u CI Šamac i Ahmeda Beširevića, rođenog 1983. u Brčkom, uposlen u UIO BiH, kao carinski djelatnik CI Šamac.  

Optuženi se terete za više kaznenih djela, povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu.

Optuženi Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj skupini ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa poduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizirane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode, te iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili krijumčarenje velikih količina duhanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet. 

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi  Jovanović, prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske djelatnike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog  pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503,40 KM. 

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi, primanje dara i drugih oblika koristi i zlouporaba službenog položaja ili ovlasti.  

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo