Bosna i Hercegovina     | 05.07.2021. 13:12 |

Određen pritvor Zukiću i Suljiću, osumnjičenima za primanje nagrade/dara

FENA Saopćenje

ŽIVINICE, 5. jula (FENA) - Općinski sud Živinice prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora Abdulahu Zukiću (40), savjetniku gradonačelnika Živinica, kao i Samiru Suljiću (44), v.d. direktora RMU Đurđevik, obojica iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo - udruživanje radi činjenja krivičnih djela, Zukić u vezi sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Suljić u vezi sa primanjem dara ili drugih oblika koristi.

Oni su osumnjičeni da su od  maja do početka jula 2021. godine, koristeći svoj uticajni položaj, od vlasnika i odgovorne osobe u jednoj zaštitarskoj firmi, koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 300.000 KM za pružene usluge u prethodnom periodu, tražili u telefonskim ili ličnim kontaktima da im predaju dio od 15 posto od ukupnog  potraživanja u novcu (45.000 KM) kako bi posredovali i uticali da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati spomenuti dug, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Kako se nadalje navodi, nakon što je JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena isplata preostalog dijela duga od 100.000 KM, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen novac u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) osumnjičenog lišili slobode. Odmah nakon toga je slobode lišen i Abdulah Zukić.

Tužilaštvo TK je, u saradnji sa pripadnicima SIPA-e, u ovom predmetu istragu vodilo u prethodnih 20 dana, te  su po primopredaji novca osumnjičeni lišeni slobode, a postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta