Svijet     | 05.07.2021. 14:38 |

Francuska upozorava na četvrti val epidemije u julu zbog Delta varijante virusa

FENA Internet

PARIZ, 5. jula (FENA) - Francuska bi mogla zabilježiti novi skok zaraza koronavirusom do kraja jula zbog širenja zaraznije Delta verzije virusa, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade.

"Tokom protekle sedmice epidemija ponovo dobija na snazi", rekao je Gabriel Attal za radio France Inter, dok varijanta Delta virusa sada čini 30 posto novih infekcija u zemlji.

Četvrti val infekcija "mogućnost je" do kraja ovog mjeseca, rekao je, ponavljajući upozorenje koje je izdao ministar zdravstva Olivier Veran kasno u nedjelju.

Nekoliko je zemalja, uključujući Britaniju i Rusiju, već bilježi alarmantne skokove u novim slučajevima zbog varijante koja je prvi put identificirana u Indiji.

Francuski dužnosnici priznaju da se premalo ljudi vakciniše uprkos obilnim zalihama, što bi moglo dovesti do povećanja broja slučajeva.

 -U Ujedinjenom Kraljevstvu vidjeli smo eksploziju slučajeva zaraze, a ove znakove vidimo i u našoj zemlji - rekao je Attal, prenosi AFP.

Sveukupno, stopa incidencije u Francuskoj iznosila je od prošlog četvrtka 21 na 100.000 ljudi, i još uvijek ispod razine upozorenja od 50, ali se bilježi porast od 10 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

"Engleski primjer pokazuje da je val moguć od kraja jula", upozorio je Veran na Twitteru, rekavši da kombinacija vakcina, ispitivanja i fizičke distance može ograničiti žirenje zaraze.

Zdravstvene vlasti izvijestile su u nedjelju o gotovo 2.600 novih slučajeva infekcije koronavirusom tokom prethodna 24 sata, što je također porast u odnosu na prethodne dane, iako daleko od 35.000 dnevnih slučajeva zabilježenih u jeku trećeg vala koji je u aprilu pogodio Francusku.

Samo 36 posto stanovništva je vakcinisano s dvije doze, iako je vlada isključila da vakcina bude obavezna.

Premijer Jean Castex sastat će se ove sedmice s lokalnim dužnosnicima, kao i stranačkim čelnicima u parlamentu, kako bi razgovarali o potrebama za vakcinisanje zdravstvenih radnika i osoblja domova penzionera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'