Bosna i Hercegovina     | 05.07.2021. 17:30 |

Palmer i Eichhorst ponovili podršku SAD i EU na putu ka EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te aktivnostima BiH na njenom evropskom putu. Razgovarano je i o izbornoj reformi koja je potrebna za iskorak BiH na putu ka EU. Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, provedbi svih presuda domaćih i evropskih sudova koji se odnose na Izborni zakon BiH.

Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su ponovili da su opredijeljeni za članstvo u EU, te da je obaveza svih razina vlasti da se pojačaju aktivnosti na provedbi reformi koje će poboljšati kvalitetu života svih građana u BiH.

Važne teme susreta su bile ilegalne migracije i borba protiv širenja pandemije COVID-19. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-u i EU i ponovili stav da Bosna i Hercegovina smatra da je za rješavanje problema ilegalnih migracija  najbolji jedinstven EU pristup i sistemsko rješavanje ovoga problema.

Sugovornici su se složili da je potrebno provesti reforme koje će biti usmjerene na održiv i ubrzan ekonomski rast. Istaknuta je važnost regionalno-ekonomske integracije koja bi imala potencijal za veća ulaganja i omogućila slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i pružanja usluga.

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Palmer i direktorica Eichhorst su ponovili podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije BiH u aktivnostima BiH ka punopravnom članstvu u EU. Naglasili su da je 2021. godina prilika za promjenu Izbornog zakona, te da će SAD i EU biti saveznici BiH u rješavanju tog pitanja.

 Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'