Svijet     | 05.07.2021. 20:49 |

Johnson izložio planove ponovnog otvaranja britanskog društva

FENA Internet

LONDON, 5. jula (FENA) -Britanski premijer Boris Johnson izložio je u ponedjeljak planove o okončanju društvenih i ekonomskih restrikcija  uvedenih zbog usporavanja širenja COVID-19 u Engleskoj u roku od dvije sedmice, u testu toga da li rapidna vakcinacija nudi dovoljnu zaštitu od krajnje zarazne delta varijante koronavirusa.

Johnson je potvrdio kako vlada namjerava da ukine restriktivne mjere 19. jula, dok će konačna odluka biti donijeta naredne sedmice. Kazao je da će taj korak eliminirati zvanične limite na društvene kontakte, upute da se radi od kuće, i obavezno nošenje maski za lice.

Nakon uvođenja nekih od najrigoroznijih ograničenja ponašanja u britanskoj mirnodopskoj istoriji, Johnson se oslonio na program vakcinacije, koji je oslabio vezu između zaraza i bolničkih prijema, nadajući se da može spriječiti da sistem zdravstvene zaštite bude preopterećen novim valom koronavirusa.

Na osnovu planova, noćnim klubovima bit će dopušteno ponovno otvaranje i neće biti nikakvih limita na kapacitete objekata za društvena dešavanja. Pravila fizičke distance bit će ukinuta.

- Moramo biti pošteni prema sebi, da ukoliko ne otvorimo ponovno naše društvo u narednih nekoliko sedmica, kada budemo potpomognuti dolaskom ljeta i školskih odmora, moramo se zapitati kada ćemo biti u stanju da se vratimo u normalu ? - izjavio je Johnson na konferenciji za novinare.

Johnson je odredio zdravstvenu politiku za Englesku, ali ne za Škotsku, Vels ili Sjevernu Irsku.

Britanija je zabilježila  sedmi svjetski broj preminulih  od COVID-19, a Johnson je bio optuživan da je previše sporo provodio svaki od tri lockdowna u Engleskoj.

Tempo vakcvinacije u Britaniji bio je, međutim, snažan, dok je 85 posto odraslih osoba primilo prvu dozu a 64 posto dvije doze zaključno s ponedjeljkom, sudeći po vladinim podacima.

Johnson je saopćio da će osobe mlađe od 40 godina biti pozvane da prime drugu dozu vakcine osam sedmica nakon prve, umjesto preporučenih 12 sedmica, u liniji s politikom za starije od 40 godina, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo