Svijet     | 06.07.2021. 07:55 |

Lam: Ideologije predstavljaju sigurnosni rizik, tinejdžere treba nadzirati

FENA Internet

HONG KONG, 6. jula (FENA) - Čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila je u utorak da "ideologije" predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost i pozvala je roditelje, učitelje i vjerske vođe da prate ponašanje tinejdžera i prijave vlastima one koji krše zakon.

Hong Kong, azijsko i globalno finansijsko središte, poduzelo je brzi autoritarni zaokret nakon kineskog nametanja opsežnog zakona o nacionalnoj sigurnosti prošle godine i promjena u njegovom političkom sistemu.

Na konferenciji za novinare Lam je izrazila zgražanje zbog nekih stanovnika koji žale za smrću pedesetogodišnjaka koji je nožem izbo policajca prije nego što se ubio 1. jula, na godišnjicu povratka bivše britanske kolonije pod kinesku vlast i stogodišnjicu Kineske komunističke partije.

"Građani su već dugo izloženi pogrešnim idejama, poput postizanja pravde nelegalnim sredstvima", rekla je Lam novinarima dodajući kako rizici nacionalne sigurnosti ne proizlaze samo iz djela u javnom poretku, već i iz ideologije, prenosi Reuters.

Grad je polariziran otkako su demonstranti  izašli na ulice 2019. godine tražeći veću demokratiju i odgovornost za ono što su aktivisti nazivali policijskim nasiljem. Vlasti su tvrdile da su proteste potaknule strane snage stvarajući rizike za nacionalnu sigurnost.

Otkako je uveden zakon o sigurnosti, najistaknutiji vladini protivnici zatvoreni su ili su pobjegli u inozemstvo. Kritičari kažu da je zakon ugušio široka prava i slobode grada, dok pristalice zakona kažu da je vratio stabilnost.

Vladini odjeli "ne bi smjeli dopustiti da se ilegalne ideje infiltriraju do javnosti putem obrazovanja, medija, umjetnosti i kulture, uljepšavajući nasilje i zamagljujući savjest javnosti", rekla je Lam.

"Također pozivam roditelje, direktore, učitelje, pa čak i dušebrižnike da posmatraju djela tinejdžera oko sebe. Ako se utvrdi da neki tinejdžeri čine nezakonita djela, moraju biti prijavljeni", istakla je Lam.

Policijski i sigurnosni službenici rekli su da je u slučaju ubistva nožem 28-godišnjeg policajca riječ o "terorističkom napadu usamljenog vuka".

Ljudi su u petak izašli na mjesto napada, neki s djecom, kako bi se poklonili napadaču i položili cvijeće, što je izazvalo osudu  od strane Lam i drugih dužnosnika.

Ona je rekla da stanovnike ne bi trebalo zavaravati porukama koje kruže mrežama i koje sugeriraju da vlada ima odgovornost za nasilje ili sloganima poput "nema nasilja, samo tiranija".

"Ne tražite izgovore u ime nasilnika", poručila je Lam.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom