Ekonomija     | 06.07.2021. 11:59 |

Mitrović: Na zapadnom Balkanu potrebni integrirani granični prijelazi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović učestvovao je danas na ministarskom sastanku o prekograničnoj povezanosti između EU i Zapadnog Balkana.

Mitrović je na početku svog izlaganja istakao da svi danas okupljeni na Brdu kod Kranja imaju zajednički interes, a to je daljnji razvoj nesmetanog i funkcionalnog prometa pri ispunjenim svim uvjetima koje sigurnost prometa nosi, jer samo takav promet ima smisla i nudi ekonomski rast.

- Zajednička saradnja je ključ uspjeha u oblasti prometa. Međunarodno strateško opredjeljenje treba biti u funkciji postizanja najvećeg kvaliteta prometa u svakom pogledu, čemu BiH daje punu podršku. Kad je BiH u pitanju, izazovi su, prije svega, završetak Koridora Vc kroz BiH, uređenje plovnog puta rijeke Save, nadogradnja aerodromske infrastrukture te rehabilitacija i izgradnja ostale infrastrukture koja se nalazi na indikativnom proširenju TEN-T mreže. Međutim, najvažnije pitanje jeste bolje prometno uvezivanje sa susjednim zemljama, na čemu predano radimo - rekao je Mitrović.

Naveo je još neke izazove u prometu koje je potrebno prevazići napominjući da jedan od najvećih izazova predstavlja čekanje na graničnim prijelazima na obavljanje kontrolnih procedura, što potpuno urušava konkurentnost i pouzdanost prometa.

- Kako bismo svi na zapadnom Balkanu bili što konkurentniji potrebni su nam integrirani granični prijelazi. Međutim, bilo kakav ozbiljniji napredak je nemoguć bez aktivne podrške i učešća zemalja Evropske unije sa kojima zapadni Balkan graniči - rekao je Mitrović i kao primjer dobre saradnje naveo autocestu Beograd – Sarajevo, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana