Bosna i Hercegovina     | 06.07.2021. 13:32 |

KO SDP Sarajevo ukazao na manjkavosti Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) – Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Sarajevo izrazila je nezadovoljstvo povodom Nacrta zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (KS), te ističe da neće podržati rješenja koja su u osnovi protivna interesima studenata, akademske zajednica i društva u cjelini. 

SDP smatra da se radi o retrogradnim rješenjima, kojima se promovira maksimalna liberalizacija, odnosno komercijalizacija visokog obrazovanja „što nužno vodi degradiranju kvaliteta visokog obrazovanja i na taj način se misija visokoškolskih ustanova, s razvoja društva znanja kao ultimativnog cilja, prebacuje na isključivo sticanje profita“.

Predsjednica Odbora za obrazovanje SDP-a BiH i zastupnica u Skupštini KS Jasna Duraković ocijenila je danas na pres-konferenciji kako ponuđena zakonska rješenja nisu na tragu uspostave društva znanja, nauke i obrazovanja, nego, naprotiv, "obrazovanje čine konfuznim, nedorečenim i krajnje nehumanim". 

Mišljenja je kako se sadržajem Nacrta spomenutog zakona diskriminiraju studenti i akademski djelatnici KS u odnosu na druge kantone te povećavaju troškovi studiranja.

Duraković posebno spornim cijeni uvođenje novog tijela – Vijeća za visoko obrazovanje i nauku, čime se, kako potcrtava, uvodi politička kontrola i paralelizam institucija, "na način da to vijeće preuzima ingerencije resornog ministarstva, a što je suprotno načelu autonomije univerziteta". 

Generalno se, kako nadalje navodi, promovira „puzajuća privatizacija“ visokog školstva, te dodatno ugrožava javno visoko obrazovanje, „jer se pored privatnih univerziteta koji već postoje i novi, ini otvaraju konstantno, uvode i visoke škole, što omogućava bilo kojoj fizičkoj osobi registriranje takvih škola bez ikakvih kriterija“. 

- Zakon otvara mogućnost lošim privatnim univerzitetima da otvaraju svoje ispostave u Sarajevu – podsjeća Duraković, upozoravajući kako će se na taj način u potpunosti srozati kvalitet visokog obrazovanja u KS, a što dodatno „urušava javni univerzitet (UNSA), koji je trenutno najbolji u državi i među najbolje rangiranim u regiji“.

Na niz manjkavosti ponuđenog Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS ukazao je i predsjednik Kluba zastupnika/zastupnica SDP-a BiH u Skupštini KS Igor Stojanović, izražavajući nezadovoljstvo Nacrtom spomenutog zakona, kao i vođenjem samog procesa njegove izrade.

Dodao je kako smatra da ponuđeni tekst zakona mora pretrpjeti određene izmjene, podsjećajući da je stručni tim SDP-a sačinio detaljnu analizu tog zakona i detektirao brojne nedostatke i nedorečenosti.

Na upit u kontekstu funkcioniranja koalicije/trojke (NS/NiP/SDP) u KS i osporenog teksta zakona, Stojanović je kazao kako je poznato da unutar koalicije ne postoje jedinstveni stavovi po mnogim političkim pitanjima, te da je to normalno i da to ne treba problematizirati.

Fokusirajući se na konkretni zakon, kazao je kako je ministarstvo visokog obrazovanja tek formirano, te da je suština SDP-ovih sugestija da ima puno prostora za popravak zakonskog teksta i da je na liniji očuvanja kvaliteta obrazovanja, kao i jasnog definiranja kriterija, precizirajući kako se radi o dobronamjernim kritikama, a ne bilo kakvim udarom na trojku.

Stojanović, je izrazio očekivanje da će se stvari iskristalizirati u periodu do sjednice Skupštine KS 8. jula, na kojoj će biti razmatran Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS.

KO SDP Sarajevo najavio je mobiliziranje cjelokupne akademske javnosti i održavanje javnih debata radi unapređenja teksta spomenutog zakona, te pozvao zainteresirane strane da se uključe i vlastitim prijedlozima i sugestijama pomognu iznalaženju boljih i pravednijih rješenja.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom