Bosna i Hercegovina     | 06.07.2021. 15:58 |

Škrijelj: UNSA se pridružuje integrisanim univerzitetima u evropskom okruženju

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Univerzitet u Sarajevu (UNSA) od 1. jula ove godine je pravno integrisan i funkcionirat će kao jedan pravni subjekt, s organizacionim jedinicama, akademijama, fakultetima i institutima u sastavu tog univerziteta koji će biti bez statusa pravnog subjekta.   

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je na konferenciji za medije da je to najveća reforma i transformacija Univerziteta u Sarajevu, u 72 godine postojanja te obrazovne ustanove. Stoga su, kako je kazao, danas i okupili predstavnike Senata, članove Upravnog odbora Univerziteta i predstavnike izvršne vlasti.

- U budućnosti nadam se da ćemo, kao Univerzitet, imati bolja zakonska rješenja i da će nakon što je sud donio odluku o pravnoj integraciji, Univerzitet krenuti uzlaznom linijom da se priključi grupi univerziteta, u svijetu prepoznatljivih - kazao je.

Pojašnjava da to podrazumijeva ozbiljne statusne promjene i Univerzitet se time pridružuje porodici integrisanih univerziteta, u evropskom okruženju visokog obrazovanja.

- Mi ćemo biti i ostati integrisani univerzitet, ali decentralizirani. Drugim riječima, pitat će se svaki dekan za njegov fakultet, više od rektora i dalje, ali će poštovati propise zajedno sa rektorom i nećemo biti u raskoraku kad su u pitanju obaveze i odgovornosti – naglasio je.

Resorna kantonalna ministrica Melika Husić-​Mehmedović smatra da je pravna integracija, od 1. jula ove godine, možda najveći izazov dosad s kojim se suočava Univerzitet u Sarajevu.

- Brojni izazovi su pred UNSA, članicama i akademskom zajednicom. Dešavanja na Univerzitetu u Sarajevu od krucijalne su važnosti ne samo za Kanton Sarajevo, nego za cijelo društvo - poručila je.  

Rješenjem Općinskog suda u Sarajevu o izmjenama podataka u sudskom registru Univerziteta u Sarajevu i organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu od 01. jula ove godine okončan je postupak usklađivanja statusa Univerziteta u Sarajevu i organizacionih jedinica UNSA, utvrđen Zakonom o visokom obrazovanju i Odlukom Skupštine KS, o pripajanju fakulteta, akademija i naučnoistraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu.

Pri tom fakulteti, akademije i naučnoistraživački instituti gube pravni subjektivitet i nastavljaju s radom kao organizacione jedinice Univerziteta, bez svojstva pravnog subjekta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu