Ekonomija     | 06.07.2021. 15:53 |

Palmer i Studen razgovarali o gospodarskom razvoju na zapadnom Balkanu

FENA Saopćenje

BRČKO, 6. srpnja (FENA) -  Specijalni predstavnik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer posjetio je najveći Agroindustrijski kompleks u BiH te se sastao s predsjednikom uprave STUDEN Holdinga, Ilijom Studenom.

Tema sastanka bile su investicije STUDEN Holdinga u zemljama zapadnog Balkana, a sastanku je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan, priopćeno je u utorak iz STUDEN Holdinga.

- Podržavanje i poticanje dugoročnog ekonomskog razvoja u BiH i u zemljama regije naša je prioritetna pozicija. STUDEN Holding stvara poslovne mogućnosti koje povezuju tržišta, a to je potvrda uspješnih investicija - rekao je Palmer.

Ulaganja STUDEN Holdinga u Brčko i Bosnu i Hercegovinu počela su 2002. godine preuzimanjem tvornice za proizvodnju jestivog ulja BIMAL, nakon čega je uslijedio ciklus investicija i izgradnja Agroindustrijskog kompleksa u Brčkom gdje se nalaze i STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera i MINGOS proizvodnja kave, te ostale uslužne kompanije.

- Poslovni planovi STUDEN Holdinga obuhvaćaju različite investicije, prije svega u proizvodnju, distribuciju i logistiku, koje omogućavaju da naš poslovni model pozitivno utiče na privredni ambijent država u kojima poslujemo. Angažman grupe polazi iz Austrije gdje je naša centrala, a u proteklih 30 godina fokus proizvodnih investicija je na zapadnom Balkanu, prije svega u BiH, Srbiji i Sloveniji - kazao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe Ilija Studen.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan istaknuo je značaj posljednjih gospodarskih pomaka u Distriktu koji će se, smatra, odraziti na cijelu BiH, pri čemu je skrenuo pažnju na projekat prve poslovne zone u Brčkom.

-  Kroz inicijativu i ulaganje STUDEN Grupe ove godine će biti realizirana prva faza u izgradnji poslovne zone što je veliki infrastrukturni resurs za gospodarstvo uopće - naglasio je Scanlan.

Na sastanku je razgovarano o budućim planovima poslovne grupe te njihovom utjecaju na gospodarski razvoj regije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'