Bosna i Hercegovina     | 06.07.2021. 18:57 |

Brkić na brifingu s nerezidentnim ambasadorima za BiH sa sjedištem u Budimpešti

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BUDIMPEŠTA, 6. jula (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je u Budimpešti brifing za ambasadore koji nerezidentno pokrivaju Bosnu i Hercegovinu.

Brkić ih je izvijestio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima na putu BiH u EU i NATO.

Istaknuo je da za BiH put u EU nema alternative, te da je proširenje EU najjače sredstvo u promociji sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta regije – saopćeno je iz MVP BiH.

Dodao je da „stoga moramo ostati u fokusu EU, posebno u pogledu pristupne politike“.

Naglasio je da se danas više nego ikad, suočavamo s potpuno novom stvarnošću i nizom izazova, prouzrokovanih pandemijom COVID-19.

Kada je riječ o evropskim integracijama, ocijenio je „da smo svjesni i čvrsto predani jasno definiranim obavezama, te da su reforme glavni pokretač procesa u BiH“.

Dodao je da ovaj zadatak, zahtjevan i složen, za zemlju poput BiH, traži spremnost na kompromis i promjene, kako bi udvostručio napore na provedbi ključnih prioriteta.

Izvijestio je ambasadore o postignutom napretku u provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Zamjenik Brkić je naglasio da su među prioritetima i izmjene Izbornog zakona BiH. Posebno je informirao o održavanju lokalnih izbora u Mostaru u decembru 2020. godine te formiranju i radu Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH.

Izrazio je nadu da će EU prepoznati dosadašnji napredak kako bi BiH što prije dobila status zemlje kandidata. Dodao je da bi ta odluka pokazala našim građanima da je članstvo u EU dostižno i realno, bez obzira na dug i težak put na putu prema EU te bi nas potaknulo da nastavimo s potrebnim reformama. 

Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om, se tokom brifinga osvrnuo i na proces euroatlantskih integracija BiH.

Ocijenio je da BiH kao vjerodostojan partner ostaje posvećena daljnjem unapređenju odnosa i saradnje ​​sa Sjevernoatlantskim savezom.

Upoznao je ambasadore s formiranjem i radom Komisije za saradnju s NATO-om. Istaknuo je da je Program reformi 2021, koji je Komisija  jednoglasno usvojila, dostavljen Vijeću ministara BiH na daljnju proceduru.

Naglasio je da je, unatoč okolnostima prouzrokovanim pandemijom COVID-19, većina planiranih aktivnosti predviđenih Programom reformi 2020 provedena, te da će se Komisija u sljedećem razdoblju usmjeriti na komunikacijsku strategiju s ciljem informiranja bh. javnosti o značaju i koristi partnerstva s NATO-om.

Ambasadori su pozdravili napore BiH, kao i napredak u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. Pohvalili su i iskazali zadovoljstvo inicijativom za održavanjem ovakvih sastanaka – saopćeno je iz MVP BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta