Bosna i Hercegovina     | 07.07.2021. 11:26 |

Čović odgovorio Izetbegoviću: Iznijeli ste poznate tvrdokorne političke stavove

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. srpnja (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kome je odgovorio na Izetbegovićevo pismo upućeno Čoviću dva dana ranije, a vezano za proces izmjena Izbornog zakona BiH.

Čovićevo pismo prenosimo u cijelosti:

"Zahvaljujem na Vašem pismu od 5. srpnja 2021. godine, koje ste naslovili na mene osobno kao predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. U njegov sam sadržaj, istina, prije službenog primitka, imao detaljan uvid putem svih sarajevskih medijskih portala.

Ovo (medijsko) pismo ste poslali nakon naših zajedničkih političkih razgovora o reformi Izbornog zakona, u kojima su sudjelovali i visoki predstavnici EU-a i SAD-a. Moram priznati da pomalo čudi, ali ne iznenađuje, Vaše uporno izbjegavanje provedbe Sporazuma, koji smo potpisali 17. lipnja 2020. godine u Mostaru. U tom sporazumu, sjetit ćete se, vrlo jasno smo naznačili vremenski okvir za njegovu provedbu kao i nužni sadržaj sporazuma.

Znakovito je da ste tek sada, nakon posljednjih razgovora s dužnosnicima administracija EU-a i SAD-a, iznijeli Vaš službeni stav vezano za izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH, iako ste naše prijedloge rješenja dobili davno prije. Ti Vaši službeni prijedlozi su, moram istaknuti, još nerealniji i udaljeniji od normativne stvarnosti u odnosu na prijedloge koje ste ranije neformalno iznosili u javnosti. Na osobit način, ovaj put ste zasigurno nadmašili sami sebe jer sve ono što „predlažete“, uopće ne nudi rješenja za konkretna i nužna otklanjanja svih oblika diskriminacije i usvajanja nužnosti legitimnog predstavljanja, što je, podsjećam Vas, tema naših dugogodišnjih razgovora.

U svome ste pismu iznijeli samo već od ranije poznate tvrdokorne političke stavove. S Vaše strane dosta nestvarno zvuči pozivanje na Travanjski paket i otvaranje pitanja nadležnosti Doma naroda FBiH, koji uopće nije bio predmet djelovanja niti jednog od spomenutih sudova, a samim time niti našeg Mostarskog sporazuma.

Donekle razumijem Vašu želju, pa i čvrstu političku odlučnost, da od Federacije BiH napravite bošnjački entitet po uzoru na Republiku Srpsku razvlašćivanjem Doma naroda FBiH, koji bi po Vašoj želji trebao biti bošnjački, pod krinkom Vaše vizije građanskoga. Dakle, ne i hrvatski i srpski i svih ostalih građana Federacije BiH. Što je to, gospodine Izetbegoviću, nego agenda za podjele, uzurpacija mira, Ustava, međunacionalnih odnosa, potkopavanje europske perspektive BiH?!

Ne možete istovremeno naricati nad sudbinom BiH, a u stvarnosti opstruirati pregovore bez nuđenja kredibilnih rješenja, što definitivno nanosi štetu BiH i svim njezinim narodima i građanima.

Međutim, neovisno o Vašim javnim smislenim i besmislenim taktikama i igrama, želim Vas podsjetiti da smo ipak mi oni koji imamo ključ uspjeha ili neuspjeha u svojim rukama i da nitko drugi neće, niti može, niti treba rješavati probleme koji su primarno naša obveza.

Ovo ističem jer ponekad osjećam da toga niste do kraja svjesni, ili odbijate tu vrstu odgovornosti zbog slabosti i liderskih problema koje evidentno teško rješavate na ukupnoj bošnjačkoj političkoj sceni. Bilo kako bilo, izvjesno je kako nije uputno koristiti ovu šansu za dogovor koju smo dobili, uz veliko povjerenje, potporu i iskren prijateljski odnos administracija EU-a i SAD-a, za naša osobna ili stranačka pozicioniranja.

Znamo svi da je politika umijeće mogućeg, ali i to ima svoje granice kada su ulozi budućnosti naše domovine veliki. Isto tako ne smijemo se poigravati s onim što smo potpisali i preuzeli kao obvezu, kao test naše političke vjerodostojnosti u očima bh. javnosti, naroda i građana, s pitanjima čije rješavanje jamči stabilizaciju BiH, bolje međunacionalne odnose, povjerenje u sustav i institucije, razvoj, investicije i njezinu europsku i euroatlantsku budućnost.

Onako kako smo dogovorili rješenje za Grad Mostar, koje je tom gradu donijelo dugo očekivanu vlast i nadu u bolje sutra svim njegovim građanima, tako na istovjetan i učinkovit način možemo ispuniti očekivanja naroda i građana koje predstavljamo na razni BiH tako što ćemo hrabro, bez preventivnog traženja alibija ili krivaca na bilo kojoj strani, u ovoj neizbornoj godini, koju osobno takvom prepoznajem kao prigodu za konačno arhiviranje ovog prevažnog pitanja za vladavinu prava – riješiti najbitnije poglavlje europskog puta BiH.

Kako iz Vaše komunikacije s javnošću nije moguće razabrati da uopće vodimo sadržajne razgovore u kojima smo navodno postigli visok stupanj suglasnosti, dopustite da Vam pomognem u tome tako što ću Vas za svaki slučaj još jednom podsjetiti na načela bez kojih je, kako vrlo dobro znate, bespredmetno govoriti o izmjenama Izbornog zakona:

- jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda zaglavni su kamen funkcioniranja BiH;

- to su ključna ustavna načela koja se moraju ispoštovati kroz izmjene Izbornog zakona, u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda PSBiH;

- tri člana Predsjedništva BiH, kako srpski iz RS, tako i hrvatski i bošnjački iz FBiH, mogu se izabrati izravno i neizravno (uz asimetriju između entiteta), kako smo predložili u našem prijedlogu, koji smo dostavili Vama, kao i predstavnicima administracija EU-a i SAD-a, uz mogućnost kandidiranja svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost;

- izravan izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva iz FBiH neminovno podrazumijeva dvije izborne jedinice u FBiH, s jasnim većinama hrvatskog i bošnjačkog naroda (bilo fiksne ili virtualne);

- Dom naroda PS BiH i Dom naroda Parlamenta FBiH ima jasne ustavne nadležnosti i one se ne mogu mijenjati ograničenim ustavnim promjenama;

- Dom naroda PS BiH zadržava isti broj izaslanika kao što imamo sada, uz mogućnost kandidiranja i drugim građanima unutar klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda;

- 17 predstavnika Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH trebaju odražavati legitimnu volju hrvatskog naroda u BiH (FBiH), kao što i drugi narodni klubovi trebaju održavati narodnu legitimnu volju;

- o vitalnom nacionalnom interesu odlučuje se natpolovičnom voljom svakog kluba konstitutivnih naroda u Domu naroda.


Dakle, HDZ BiH i sve stranke okupljene oko krovne organizacije Hrvatskog narodnog sabora stoje čvrsto na ovim načelima čija primjena omogućava otklon svih vidova diskriminacije prepoznate kroz odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na izborno zakonodavstvo.

Zajedničke ciljeve, ako ih prepoznate kao takve, možemo polučiti samo ako odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH pristupimo s istovjetnom odgovornošću, pažnjom i energijom te ih promatramo kao specifična, ali mjerljiva, tehnički i politički rješiva pitanja.

Dakle, veoma je važno da se složimo o temeljnoj premisi da se odluke Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH međusobno ne isključuju, odnosno da se njihovom provedbom štite principi nedominacije i jednakopravnosti u smislu poštovanja demokratskog prava svakog od konstitutivnih naroda na izbor političkih predstavnika, a istovremeno poštuje biračko pravo svakog pojedinca u BiH neovisno o identitetu, tj. pripadnosti određenom kolektivitetu.

Vaše ustrajavanje na nepriznavanju i odbacivanju načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja politički je stav izravno proturječan činjenici da participirate u razgovorima koji imaju za cilj pronalazak rješenja za njihovu operacionalizaciju.

Dopustite mi još jednom podsjetiti Vas i na nedavno pismo i riječi glavnog tajnika SAD-a gospodina Blinkena u kojem je jasno naznačeno da ustavne reforme ni u kojem slučaju ne podrazumijevaju stvaranje „Daytona 2“, već isključivo ograničene izmjene Ustava u kontekstu impelementiranja presuda domaćih i inozemnih sudova radi konačnog otklanjanja dugo prisutne diskriminacije u našem bh. društvu.

Na kraju, čvrsto vjerujem kako je vrijeme da svi praktično demonstriramo svoju demokratsku zrelost i inicijativu za zajedničko djelovanje te u konačnici implementiramo potpisani Sporazum, čime će se osigurati daljnji napredak naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine na dobrobit svih njezinih konstitutivnih naroda i svih ostalih građana".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!