Bosna i Hercegovina     | 07.07.2021. 11:41 |

Odjeljenja prirodnih nauka ANUBiH protiv Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS

FENA Saopćenje


SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine smatra da Skupština Kantona Sarajevo na sjednici planiranoj 8. jula 2021. godine treba odbaciti prijedlog Nacrta zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine smatra da će, ako se usvoji ovakav zakon, to negativno utjecati na razvoj kako prirodno-matematičkih, tako i tehničkih i medicinskih nauka u Bosni i Hercegovini.

- Konkretno, članom 31., stavovi (5) i (6), predviđeno je da studenti koji imaju prosjek manji od 8,0 odnosno 8,5 moraju plaćati školarinu. Ovim se javni univerzitet pretvara u privatni jer bi preko 80 posto studenata plaćalo školarinu. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu će se naći pred zatvaranjem jer bi tada većina studenata upisivala privatne univerzitete. Konkretno, prema podacima studentske službe PMF-a, od 1.180 studenata upisanih u ljetni semestar akademske 2019/2020. godine samo 84 studenta imaju veću prosječnu ocjenu od 8,5, a samo 236 studenata je sa prosječnom ocjenom većom od 8,0. Pretpostavljamo da je situacija slična i na fakultetima iz grupacija tehničkih i medicinskih nauka. Uz predloženi zakon, nauka i obrazovanje u BiH nemaju budućnost - kaže se u saopćenju iz ANUBiH.

Kako se dodaje, nužno je besplatno obrazovanje na javnim univerzitetima da bi se obrazovali mladi kadrovi koji bi bili nosioci razvoja države.

Iz Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine apelujeu na poslanike Skupštine KS da ne prihvate ponuđeni prijedlog zakona. Također apeluju na studente da se organizuju i insistiraju na besplatnom javnom obrazovanju.


(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta