Svijet     | 07.07.2021. 14:28 |

Predsjednik Haitija Jovenel Moise ubijen

FENA Internet

PORT-AU-PRINCE, 7. jula (FENA) – Nepoznati napadači ubili su haićanskog predsjednika Jovenela Moisea u njegovoj privatnoj rezidenciji tokom noći „u nečovječnom i barbarskom činu“ a njegova supruga je ranjena, saopćio je u srijedu prelazni premijer Claude Joseph.

Kazao je da su policija i vojska stavile sigurnosnu situaciju pod kontrolu ali se puškaranje moglo čiti širom prijestonice nakon napada, koji se desio u rastućem valu politički motiviranog nasilja u siromašnoj karipskoj zemlji.

Uz političke podijele u Haitiju, rastuću humanitarnu krizu i nestašice hrane, pojavila su se strahovanja od raširenih nemira. Dominikanska Republika objavila je da zatvara granicu koju dijeli s Haitijem na otoku Hispaniola.

- Predsjednik je bio ranjen i podlegao je – izjavio je Joseph u intervjuu za Radio Karibi.

Port-au-Prince se suočava s porastom nasilja dok se bande sukobljavaju međusobno i s policijom oko kontrole nad ulicama.

Krvoproliće je potaknuto sve težim siromaštvom i političkom nestabilnošću.

Moise se suočavao sa žestokim protestima otkako je preuzeo položaj predsjednika  2017. godine, dok ga je opozicija optuživala u ovoj godini da pokušava uvesti diktaturu premašivanjem svog mandata i da postaje autoritarniji, što je on negirao.

- Sve mjere su poduzete kako bi se garantirao kontinuitet države i zaštitila se nacija - izjavio je Joseph.

Moise je vladao na osnovu dekreta duže od godine nakon što Haiti nije bio u stanju da održi parlamentarne izbore i nastojao je provesti kontroverznu ustavnu reformu.

Američka ambasada navodi u saopćenju da će biti zatvorena u srijedu zbog „trenutne sigurnosne situacije“.

Sjedinjene Države su 30. juna osudile ono što su nazvale sistematskim kršenjem ljudskih prava, temeljnih sloboda i napade na novinare u Haitiju, tražeći od vlade da se suprotstavi širenju bandi i nasilja.

Predsjednik Dominikanske Republike Luis Abinader sazvao je vanredni sastanak vlade u srijedu rano ujutro kako bi raspravljala o situaciji, ali tek treba objaviti saopćenje, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'