Bosna i Hercegovina     | 07.07.2021. 15:38 |

Podžić i Krešić razgovarali s mađarskim ministrom odbrane Tiborom Benkom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je na sarajevskom aerodromu dočekao ministra odbrane Mađarske Tibora Benka, koji je došao u službenu posjetu mađarskim vojnicima u sastavu EUFOR-a te donirao i vakcine protiv koronavirusa za lokalne zaposlenike Kampa "Butmir".

Podžić i Benko su tom prilikom razgovarali o projektima vojne saradnje Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je konstatirano kako je, u skladu s Odbrambenom i sigurnosnom politikom BiH, Strategijom vanjske politike i Zakonom o odbrani BiH, proces euroatlantskih integracija jedan od prioritetnih ciljeva za BiH.

Mađarski ministar je naglasio da Ambasada Mađarske u BiH od 2019. godine ima funkciju kontakt-ambasade NATO-a te da će na tom putu nastavljati pomagati Bosnu i Hercegovinu.

Kasnije tokom dana, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić i mađarski ministar odbrane Tibor Benko u Kampu Butmir su učestvovali na trilateralnom sastanku s komandantom EUFOR-a generalmajorom Alaxanderom Platzerom.

Prije službenog sastanka, oni su prisustvovali svečanoj ceremoniji sjećanja na poginule pripadnike EUFOR-a te uručenju više od 1.000 doza vakcina protiv koronavirusa, koje je mađarska vlada donirala za potrebe lokalnih uposlenika Kampa Butmir.

Prve vakcinacije lokalnih zaposlenika baze obavljene su odmah nakon svečanosti.

U prigodnom obraćanju na ceremoniji, zamjenik ministra obrane BiH Krešić zahvalio je mađarskom ministru Benku na ovoj donaciji, kao i donaciji od 200.000 doza vakcina koje je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto dopremio za građane BiH u ponedjeljak.

Krešić je istaknuo važnu saradnju sa EUFOR-om, kako u pogledu pomoći u riješavanju viškova naoružanja, tako i aktivnostima obuke EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH.

Mađarski ministar obrane Benko istaknuo je značaj učešća mađarskih vojnika u sastavu EUFOR-a te naglasio da će Mađarska nastavljati razvijati vojnodiplomatsku saradnju s Bosnom i Hercegovinom, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu