Bosna i Hercegovina     | 07.07.2021. 16:41 |

Poslanici PSBiH obavili raspravu o budžetu i izvještaju o radu Vijeća ministara

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zukan Helez je tokom rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu pozdravio planirano povećavanje broja graničnih policajaca posebno u kontekstu migrantske krize.

Izrazio je žaljenje što u budžetu nije predviđeno povećanje plata vojnika, policijskih službenika, graničnih policajaca i drugih koji imaju mala primanja i velike zadatke.

 - Vječita dilema je glasati ili ne glasati za budžet. Ako ne glasate, protiv ste države, ako glasate, saučesnik ste u zapošljavanju, dijeljenju tendera - kazao je Helez, dodajući da je očekivao da se predvide sredstva da se oformi grupa koja bi se bavila pitanjima sprječavanja odlaska mladih.

Helez je bio jedini poslanik koji se nakon pauze u današnjem zasjedanju Doma javio za raspravu o ovogodišnjem budžetu.

Tokom rasprave o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić kazao je da je izvještaj pisan samo da zadovolji formu, te da su u njegovom uvodu navedeni pogrešni podaci koji se odnose na broj održanih sjednica i donesenih odluka. 

Vijeće ministara, kako je ocijenila poslanica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić, nije ni na koji način odgovorilo niti na jednu krizu - ekonomsku, zdravstvenu ili migrantsku, dodajući da klub kojem pripada neće glasati za predloženi izvještaj.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul je tokom rasprave  o Izvještaju o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH ukazao na određene anomalije u strukturi Ureda i njegovom radu.

Smatra da Ured  ima sve više posla, a broj predmeta različit je ovisno o mjestu. Tako se u Sarajevu rješavano 907, te filijalama u Banjoj Luci 887 i Mostaru 2.074.

Apelirao je da se osiguraju potrebna sredstva, te kadrovski ojača filijala u Mostaru da bi mogli optimalno i blagovremeno obavljati poslovi  koji su im u nadležnosti. 

Među ostalim, nije bilo rasprave o Informaciji o trenutnom stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH (IGA) uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ) dala je pauzu nakon koje će uslijediti izjašnjavanje poslanika o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'