Bosna i Hercegovina     | 07.07.2021. 17:52 |

Oružane snage BiH predstavile Godišnju analizu izvedenih protivminskih akcija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Oružane snage Bosne i Hercegovine su danas na brdu Žuč, koje je jedno od deminerskih radilišta OSBiH, predstavile Godišnju analizu protivminskih akcija (PMA) OSBiH za 2020. godinu.

Ministar odbrane Sifet Podžić je tom prilikom poručio da su Ministarvo odbrane i OSBiH uvijek bili i da će biti na usluzi svim građanima BiH.

- Vojnim deminiranjem OS BiH svakodnevno doprinose izgradnji sigurnog okruženja u BiH - riječi su ministra Podžića.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović je istakao da su OSBiH tokom trajanja pandemije nastavile sa radom sa deminerskim timova na terenu te postigle zapažene rezultate.

- Jedan od prioritetnih ciljeva djelovanja OSBiH je jačanje sprege sa građanima BiH, a to najbolje postižemo tako što smo prisutni na lokalnim nivoima djelujući u različitim sferama u cilju adekvatnog pružanja pomoć - naglasio je general Mašović.

Oružane snage BiH su od samog formiranja u kontinuitetu bile angažovane u operacijama deminiranja, participirajući sa oko 30 posto ukupno očišćene površine na godišnjem nivou u BiH. 

Zajedno sa rezultatima iz 2020. godine kada je deminirano oko 2,5 miliona metara kvadratnih te pronađeno i uništeno oko 2.800 komada raznih vrsta minskoeksplozivnih sredstava, od 2006. godine do danas, OSBiH su deminirale i od mina očistile gotovo 39 miliona kvadratnih metara, a pronašle i uništile više od 14.000 komada  raznih vrsta MES-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'