Svijet     | 07.07.2021. 20:17 |

Tadžikistan traži pomoć vojnog bloka pod ruskim vodstvom

FENA Internet

MOSKVA, 7- jula (FENA) – Tadžikistan je u srijedu pozvao članice vojnog bloka pod ruskim vodstvom da mu pomognu u suočavanju s sigurnosnim izazovima koji dolaze iz Afganistana, satima nakon što je Moskva obećala da će braniti regionalne saveznice zahvaćene nemirima.

Sigurnosna situacija u Afganistanu pogoršala se rapidno kada su se strani vojnici povukli nakon 20 godina, i stotine afganistanskih vojnika prešlo je granicu s Tadžikistanom, u reakciji na napredovanje talibana.

U apelu Organizaciji sporazuma kolektivne sigurnosti (CSTO), koja uključuje Rusiju i i pet ostalih bivših sovjetskih država, tadžikistanski zvaničnik izjavio je da da se njegova zemlja ne može baviti nestabilnošću na svojim granicama bez vanjske pomoći.

-  Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u regiji, kao i udaljenost i planinski teren nekih dijelova na granici s Afganistanom, bavljenje tim izazovom vlastitim snagama izgleda teško - navodi novinska agencija RIA riječi Hasana Sultonova, tadžikistanskog predstavnika u CSTO.

Komentari Sultonova uslijedili su nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je Moskva spremna da koristi svoju vojnu bazu u Tadžikistanu, jednu od najvećih van zemlje, kako bi pružila sigurnost svojim saveznicima u regiji.

- Pomno pratimo šta se dešava u Afganistanu gdje situacija ima tendenciju rapidnog pogoršanja zbog ubrzanog odlaska Amerikanaca i ostalih NATO trupa - kazao je Lavrov.         

-  Učinit ćemo sve što možemo, uključujuči korištenje kapaciteta ruske vojne baze na tadžikistanskoj granici s Afganistanom, kako bismo spriječili sve agresivne impulse prema našim saveznicama – izjavio je Lavrov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je poručio Emomali Rakhmonu, predsjedniku Tadžikistana, da će Moskva pomoći siromašnoj bivšoj sovjetskoj republici ugroženoj NATO-vim odlaskom iz susjednog Afganistana, ukoliko bude potrebe.

Rakhmon je naredio mobilizaciju 20.000 vojnih rezervista kako bi ojačali granicu te zemlje s Afganistanom nakon što je više od 1.000 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti prešlo granicu bježeći pred talibanskim vojnim napredovanjem, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!