Kultura     | 08.07.2021. 12:22 |

Baščaršijske noći - Večeras ansambl 'Prijatelji', sutra sjećanje na dive sevdaha

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - U okviru Festivala Baščaršijske noći večeras će nastupiti Muški vokalni ansambl "Prijatelji" u galeriji JU BKC KS, u 21 sat.

Ansambl postoji više od 60 godina, a za sve ovo vrijeme, kroz ansambl je prošlo više od 40 članova. Posljednjih 20 godina ansambl vodi Mario Katavić.

Trenutni sastav Prijatelja čine: Edin - Dinko Bijedić (prvi tenor), Bruno Papišta i Dražen Ćorić (drugi tenori), Miroslav Stojčić i Zvjezdan Živković (baritoni), Goran Gelineo, Nihad Hodžić i Mario Katavić (basovi).

Muški vokalni ansambl "Prijatelji" kontinuirano djeluje od osnivanja u Sarajevu 1957. godine i  danas je sekcija Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu „Seljo“ (AKCUS).

Ansambl „Prijatelji“ je ušao u Antologiju bosanske sevdalinke, sa pjesmom „Kad ja pođoh na Bentbašu“. Gostovao je u skoro svim zemljama Evrope kao i u svim većim mjestima Bosne i Hercegovine. Nastupao je na brojnim festivalima, takmičenjima i turnejama u zemlji i inostranstvu na kojima je sebe i „Selju“ predstavljao dijelom svog širokog opusa koji obuhvata nekoliko stotina kompozicija - od narodnih, dalmatinskih, starogradskih, do evergreena.

U okviru Festivala u petak, 9. jula u avlji Svrzine kuće u 21 sat bit će održan program pod nazivom „Sjećanje na tri dive sevdaha“.  Svi oni koji zbog ograničenog broja mjesta ne uspiju obezbijediti ulaznice, mogu pratiti prenos koncerta  putem YouTube stranice: BKC Sarajevo.

Tradicionalni program ove godine je posvećen sjećanju na tri dive sevdaha koje su nas nedavno napustile -  Zehru Deović (1938-2015.), Bebu Selimović (1936-2020.) i Eminu Zečaj (1929-2020.), sve tri redovne učesnice večeri sevdaha na Baščaršijskim noćima. Nastupit će mladi interpretatori sevdaha uz pratnju orkestra Damira Galijaševića.

Učestvuju Alma Subašić, Zanin Berbić, Mensura Bajraktarević, Azra Malkić, Amna Aganović, Lejla Čaušević, Selma Plančić. Takum sazlija Udruženja “Avdo Vrabac” Tuzla. Voditelji programa su: Enisa Hajdarević-Šojko i Enver Šadinlija. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom