Bosna i Hercegovina     | 08.07.2021. 13:45 |

Skupština usvojila izvještaj o izvršenju budžeta ZDK za 2020. godinu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 8. jula (FENA) – Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjem zasjedanju Izvještaj o izvršenju budžeta tog kantona za 2020. godinu, u toku koje su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 332.814.701 KM, istakao je ministar finansija u Vladi ZDK Josip Lovrić.

Ukupni rashodi budžeta tog kantona, sa kapitalnim izdacima, prošle su godine iznosili 362.859.603 KM.

- Time je ostvaren višak rashoda nad prihodima, odnosno deficit, u iznosu od 30.044.902 KM. Dobro je, svima nama, poznato da je deficit ostvaren zbog pandemije koja se desila prošle godine, koja je u mnogome uticala na sve privredne aktivnosti i tokove- obrazložio je Lovrić.

Osim smanjenja poreznih prihoda, ZDK je, napomenuo je Lovrić, planirano kreditno zaduženje od 31.000.000 KM, realizirao samo u iznosu od 12.100.000 KM.

- Bez obzira na ovu pandemiju, mi smo prošle godine, sa Sindikatom potpisali kolektivne ugovore i mali smo povećanje osnovice plaće kod državnih i policijskih službenika sa 280 na 300 KM. To nas je, na godišnjem nivou, koštalo oko sedam miliona KM- podsjetio je Lovrić, koji je napomenuo kako je i implementacija egzistencijalne naknade koštala oko pet miliona KM.

Rebalansom su, napominje, smanjili materijalne troškove za oko pet posto te oko sedam miliona tih sredstava preraspodjelili u Ministarstvo zdravstva i Kantonalnu upravu Civilne zaštite.

Pandemija je utjecala i na rezultate poslovanja izvršenje finansijskih planova Služba za zapošljavanje i Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK za proteklu godinu.

Služba za zapošljavanje, kako je napomenuo direktor te ustanove Anto Pešić, imali su „ogroman rashod na materijalno-socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba“, za što su izdvojili oko četiri miliona KM.

- Primici su bili 22.943.383 KM, dok su rashodi i izdaci iznosili 23.081.812 KM. S tim je ukupni finansijski rezultat u deficitu od 133.429 KM - kazao je Pešić.

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK, napomenuo je direktor Omer Škaljo, prošle je godine ostvario prihode od 188.845.280 KM ili osam posto manje u odnosu na plan za 2020. godinu ili za pet posto manje u odnosu na 2019. godinu.

- Glavni razlog za ovakvo stanje je pandemija koronavirusa i određeni broj neplatiša, da ih tako ne zovem, a među kojima su rudnici mrkih ugljeva Zenica, Kakanj i Breza. Ima još, pojedinih, sitnijih korisnika koji su neredovni- kazao je Škaljo.

Skupština ZDK je utvrdila i svoje mišljenje na Nacrt Zakona o zaštiti zraka Federacije Bosne i Hercegovine te ga uputila u daljnju proceduru Domu naroda Parlamenta FBiH.

Usvojen je i Program obilježavanja Dana ZDK za 2021. godinu, koji se tradicionalno obilježava 29. augusta, ali će svečana sjednica i dodjela javnih priznanja ZDK biti upriličena 30. augusta (ponedjeljak-op.a.).

Zastupnici su usvojili i Prijedlog odluke o verifikaciji Odluke Odbora za javna priznanja ZDK pa će ovogodišnji laureati biti dr. sci. Edin Berberović, prim. dr. Eldira Hadžić i dipl. ing. Derviš Kovačević, kojima će biti uručeno javno priznanje „Plaketa ZDK“.

Motiviran sječom stabala u dvorištu "jedne zeničke osnovne škole", zastupnik SDA Jasmin Duvnjak podnio je zastupničku inicijativu "Posadi drvo, ne budi panj!", kojom je zatražio od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, u komunikaciji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo i JP Šumsko-privredno društvo ZDK, da pripreme Protokol o saradnji i načinu implementacije te inicijative.

- Na početku svake školske godine, što se uglavnom poklapa sa prestankom vegetacijskog perioda, zadužuju se sve osnovne i srednje škole u ZDK te Univerzitet u Zenici, da, u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo i JP ŠPD ZDK, organizuju obavezno, svake godine, pošumljavanje određenih površina- kazao je Duvnjak.

Zastupnik SBB-a Ermin Čehić podnio je inicijativu da se izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, koje su usvojene na prošlom zasjedanju te zbog čega je Ambasada SAD-a u BiH otkazala Memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije sa ZDK-om te reagovao i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, ne objave u Službenom glasniku ZDK, čime taj, izmijenjeni zakon "neće ni stupiti na snagu".

Zastupnik SDP-a Vedran Kaser podnio je inicijativu za sazivanje hitne sjednice Skupštine ZDK, na kojoj bi se donio pomenuti zakon bez usvojenih amandmana, koji su bili razlog reakcije OHR-a i Ambasade SAD-a. Zastupnici su još u toku sjednice prikupili dovoljno potpisa za sazivanje vanredne sjednice Skupštine ZDK, na kojoj bi se ponovo tema bila pomenuti zakon. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta