Bosna i Hercegovina     | 08.07.2021. 13:01 |

Više od tri hiljade učesnika 'Marša mira' na putu prema Srebrenici

FENA Anisa Mahmutović

NEZUK 8. jula (FENA) - Više od tri hiljade učesnika "Marša mira" krenulo je iz Nezuka prema Srebrenici gdje će stići u subotu u popodnevnim satima, a povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida.

Među učesnicima ovogodišnjeg "Marša mira" je Suljo Čakanović, medicinski tehničar iz Srebrenice koji je početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu oformio prvu ratnu ambulantu u tom gradu.
Nakon što građani Srebrenice 1992. godine nisu ispunili ultimatum da predaju oružje srpskim snagama jer traženo oružje nisu ni imali, počelo je granatiranje koje je Čakanovića zateklo u naselju Budak u Srebrenici.

- Kada je počelo granatiranje Budaka, pojavili su se prvi ranjenici. Moja obaveza kao zdravstvenog radnika je bila da pomažem ranjenicima, ali kako se front proširivao odlučio sam formirati prvu ambulantu u mjestu Pale – podsjetio je on.

Na početku u ratnoj ambulanti radio je sam, bez adekvatnih sredstava za rad kako bi spašavao ljudske živote. Iz ambulante za radnike fabrike akumulatora u Potočarima, Čakanović je donio opremu, sanitetski materijal i sve što je u narednim danima civilima Srebrenice moglo pomoći.

Komunikacija u granatiranoj Srebrenici je bila jako loša, pa je Čakanović tek kasnije dobio pomoć kolega, ali i onih koji su željeli biti tu kao pomoćni radnici.

- Bilo je mnogo ranjenih i poginulih. Ostalo mi je upečatljivo da mi u isto vrijeme dovoze 16 ranjenika, a da četvorica umiru u isto vrijeme i ja sam radim - podvukao je on.

Zbog nedostatka lijekova Čakanović je okupljao građane kako bi mu donirali lijekove iz kućne apoteke, ali i kako bi ih obučio da pružaju prvu pomoć pri ranjavanju do dolaska stručne osobe.

Armin Zelić je iz Bužima došao u Nezuk, ali on treći put pješači prema Srebrenici sa Udruženjem "Izet Nanić". Za njega trasa preko Crnog vrha, Udrča fizički nije naporna, ali emotivno jeste i smatra da bi svi njegovi vršnjaci trebali doći da je prođu.

Na terenu sa učesnicima Marša mira su i pripadnici policijskih snaga, zdravstveni radnici, ali i volonteri Crvenog križa Tuzlanskog kantona. Svi oni će brinuti o sigurnosti i zdravstvenom stanju svakog pješaka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana