Ekonomija     | 08.07.2021. 14:34 |

Do kraja godine produžena odluka o subvencioniranju električne energije (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 8. srpnja (FENA) – Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić obrazložio je u četvrtak u Mostaru odluku Vlada Federacije BiH o produženju važenja Odluke o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti do 31. prosinca ove godine.

Ministar Džindić pojasnio je kako su ovom odlukom obuhvaćeni umirovljenici s najnižom mirovinom i korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdana rješenja od centara za socijalni rad.

- Od trenutka donošenje ove odluke do današnjeg dana izdvojeno je i plaćeno 27 milijuna konvertibilnih maraka. Elektroprivreda BiH je u prethodnom razdoblju izdvojila oko 20-tak milijuna za ovakvu subvenciju, dok je Elektroprivreda HZHB izdvojila 7 milijuna KM – kazao je Džindić na konferenciji za novinare.

Vlada FBiH danas je donijeli Odluku o regresiranju ili pomoći prilikom isplate kamata za dva kreditna programa za velika poduzeća iz 2020. i 2021. godini.

- Sva ta poduzeća koja su sudjelovala putem te dvije kreditne linije imaju pravo sudjelovati i putem Razvojne banke će se omogućiti da se iz proračuna plati iznos kamate do 2,5 posto od strane Federalne vlade - pojasnio je federalni ministar.

Pojasnio je i to kako je danas dana finalna suglasnost resornom ministarstvu da potpiše službeni ugovor s Razvojnom bankom i već nakon potpisivanja tog ugovora kamate će se moći regresirati.

- Ukupan iznos sredstava za regresiranje kamata je 6 milijuna KM. To su proračunska sredstva koja su izdvojena i nakon ovog potpisivanja ugovora bit će i aktivna – istaknuo je ministar.

Odluku o kvaliteti tekućih goriva, koja je uvjet za pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, usuglasili su dva entitetska ministarstva i resorno Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Usvajanje te odluke, odnosno njeno usuglašavanje, nažalost, predugu je trajalo, ali došli smo do finalne faze i u naredna dva-tri dana bit će dana suglasnost od strane Federacije BiH, koja će zatim biti upućena Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na finalno usuglašavanje - dodao je ministar.

Odgovarajući na pitanje o radu mostarskog Aluminij, ministar Džindić je kazao kako smatra da će "proces financijske konsolidacije pokazati da ovo gospodarsko društva na ovakav način rada i poslovanja ne može nastaviti raditi".

- Nažalost, ne vidim oporavak i primjenom ili bez primjene financijske konsolidacije, jer takav model da proizvodite s gubitkom je neupotrebljiv i neekonomičan – zaključio je ministar Džindić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6162 

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xAEvU32-EwK_4x7sDveiDMl6QocVlzWx?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom