Kultura     | 08.07.2021. 14:17 |

Ilustracije bh. autora na izložbi u Sloveniji

FENA Saopćenje

SARAJEVO/MARIBOR, 8. jula (FENA) - Ilustracije bosanskohercegovačkih autora dio su međunarodne izložbe ‘Voli me, ne voli me’ u Galeriji Nox Medija u Mariboru, a otvaranje je  najavljeno za petak.

Ta međunarodna izložba nastala je 2012. godine, svake godine gostuje na nekoj novoj lokaciji, a umjetnici su pozvani da što je moguće raznovrsnije protumače temu "Voli me, ne voli me" i prikažu je kroz umjetnički izraz koji žele, sa što više kreativnosti, hirovitosti, simbolike i introspekcije.

Autorica tog projekta je spisateljica Ana Đokić iz Zagreba. Projekt je nadahnut igrom brojanja latica cvijeća - prva latica VOLI ME, druga latica NE VOLI ME, treća latica VOLI ME, četvrta latica NE VOLI ME... kako bi „otkrili“ da li nas voli osoba do koje nam je stalo.

Osim Hrvatske gdje je i počela, izložba je dosad gostovala u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Austriji, Danskoj, Kipru, Makedoniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima...

Selektorica bosanskohercegovačkih radova je grafička dizajnerica i ilustratorica Aleksandra Nina Knežević, a na izložbi učestvuju ilustratori Jasna Bukvić, Zdravko Cvjetković, Enis Čišić, Elvis Dolić, Emir Drumišević, Zlatan Filipović, Edita Gazibara, Boris Stapić, Saša Škorić, Maja Zećo, a specijalni gost Ismar Mujezinović će se predstaviti video radom "Voli, ne voli, boli".

Kustosica slovenskog dijela međunarodne izložbe ‘Voli me, ne voli me’ je Maša P. Žmitek. Organizatori izložbe su Kreativna mreža Zagreb, Galerija Media Nox Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Grad Zagreb, Mestna občina Marbor.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta