Svijet     | 08.07.2021. 14:57 |

General Carter: Afganistan, bez stranih trupa, na putu novog građanskog rata

FENA Internet

LONDON, 8. jula (FENA) - Zapovjednik britanskih oružanih snaga upozorio je u četvrtak kako postoji mogućnost da Afganistan bude na putu ka građanskom ratu nakon što se američki i ostali vojnici povuku iz te zemlje.

Nick Carter, načelnik Generalštaba britanske vojske, obraćajući se novinarima nakon što je objavljeno da će većina britanskih trupa napustiti Afganistan, izjavio je kako je „moguće“ da afganistanska država priopadne bez prisustva međunarodnih snaga".

-Afganistan bi se mogao naći u situaciji poput građanskog rata iz 1990-ih godina kada je stvoren kult ratnih vođa, i moglo bi se desiti da se neke bitne institucije kao što su snage sigurnosti počnu raspadati duž etničkih ili plemenskih linija – kazao je Carter.         

- Ukoliko se tako nešto desi, pretpostavljam da bi talibani kontrolirali dio zemlje. Oni, međutim, ne bi kontrolirali kompletnu zemlju - dodao je.

Britanski premijer Boris Johnson danas je objavio da će se većina britanskih vojnika povući iz Afganistana, okončavajući svoju zvaničnu ulogu u dvodecenijskom sukobu, i u jeku strahovanja da bi odlazak stranih snaga mogao dovesti do haotičnog građanskog rata, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'