Bosna i Hercegovina     | 08.07.2021. 17:05 |

Održana konferencija Liderska inicijativa za Srebrenicu

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 8. jula (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica danas je bio domaćin osnivačke konferencije Liderske inicijative za Srebrenicu koja je nastala kao rezultat akitvnosti projekta "Istina, dijalog, budućnost", koju podržava Vlada Velike Britanije.

Konferencijom su predsjedavali Zlatko Lagumdžija i direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić, a okupila je 20 lidera iz zemlje i svijeta.

Suljagić je zahvalio ambasadoru Velike Britanije u BiH Matthewu Fieldu na podršci i porukama ohrabrenja.

- Također, čast je što je na ovoj konferenciji učešće uzela i Kerry Kennedy, predsjednica Robert F. Kennedy Human Rights. Njihove poruke su otvorile današnju diskusiju i pokazale koliko je važno okupljanje lidera cijelog civilizovanog svijeta oko vrijednosti koje zagovaramo, baš ovdje, u Memorijalnom centru Srebrenica - poručio je Suljagić.

Sesije su nastavljene sa liderima regiona koji su se pridružili Liderskoj inicijativi za Srebrenicu uključujući Jadranku Kosor, Branka Crvenkovskog, Filipa Vujanovića, Ivu Josipovića, Danila Turka i Žarka Koraća.

Lagumdžija je naveo da je Liderska inicijativa za Srebrenicu prilika koju smo dugo imali, ali je nismo iskoristili.

- Današnje okupljanje potvrđuje da Bosna i Hercegovina ima svoje prijatelje na svim kontinentima, da imamo partnere koji žele sa nama raditi na promicanju zajedničkih vrijednosti vladavine prava, dijaloga i izgradnje mira zasnovanog na suočavanju sa prošlošću. Upravo je Srebrenica mjesto u kojem se trebamo okupljati, sarađivati i raditi - poručio je Lagumdžija.

Razgovor je nakon toga nastavljen sa liderima Petrom Stoyanovom, Ameenah Gurbim-Fukim, Susan Elliott, Rosaliom Arteagom, Ismailom Serageldinom, Rovshanom Muradovim, Carlosom Westendorpom, Hikmetom Cetinom, Sonjom Biserko i Natašom Kandić.

- Liderska inicijativa za Srebrenicu je neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih (šefova država, članova parlamenata), i imenovanih dužnosnika (ministara, premijera) iz cijelog svijeta, te istaknuti lideri/liderice civilnog društva i akademske zajednice koji su okupljeni oko Memorijalnog centra Srebrenica, a koji se udružuju oko temeljnih vrijednosti i aktivnosti: borbe protiv negiranja genocida u Srebrenici, zaštite kulture sjećanja na genocid u Srebrenici, podršku radu i aktivnostima Memorijalnog centra, doprinos javnom zagovaranju borbe protiv nekažnjivosti zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Također, inicijativa želi podržati mlade ljude, a naročito novu generaciju mladih u istočnoj Bosni, na izgradnji društva zajedničkih vrijednosti i zajednica za budućnost - dodali su potpisnici Liderske inicijative za Srebrenicu, saopćeno je iz Memorijalnog centra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'