Regija     | 08.07.2021. 19:33 |

Slovenski i bugarski predsjednik o deblokadi Sjeverne Makedonije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 8. srpnja (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor u četvrtak je boravio u Bugarskoj, u pokušaju da deblokira početak pristupnih pregovora Europske unije sa Sjevernom Makedonijom.

Pahor se u Sofiji sastao s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom, te s njime govorio o pristupnom procesu za Sjevernu Makedoniju.

U vezi bugarske blokade i Radev i Pahor su se složili da će se oba zauzimati za kompromisno rješenje koje bi Skoplju otvorilo vrata za početak pregovora o članstvu s EU-om, prenio je Pahorov ured.

Kako se dodaje u priopćenju, u razgovoru slovenske i bugarske delegacije, kao i u razgovoru u četiri oka dvaju predsjednika, bilo je govora o kompromisnom rješenju koje bi bilo prihvatljivo za obje strane i na osnovi kojega bi onda Sjeverna Makedonija počela s pregovorima o članstvu s Europskom unijom.

Radev i Pahor su se sastali pred summit država sudionica inicijative Triju mora. Ocijenili su da je širenje EU-a na zapadni Balkan potrebno, i to što prije, prenio je Pahorov ured u priopćenju za javnost.

Slovenija je početkom ovog mjeseca od Portugala preuzela 6-mjesečno rotacijsko predsjedanje Vijećem EU-a, a vlada Janeza Janše je kao jedan od svojih prioriteta navela potrebu da EU napravi korak naprijed u širenju na države zapadnog Balkana uključene u pristupni proces, prvenstveno početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ljubljana planira početkom listopada održati neformalni summit EU- zapadni Balkan, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo