Magazin     | 09.07.2021. 09:00 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. srpnja (FENA) - 

- 1357. Car Svetog rimskog carstva Karlo IV. položio je kamen temeljac čime je započela izgradnja najpoznatijeg praškog mosta, koji od 1870. prema caru nosi ime Karlov most.

- 1386. U bici kod Zempaha savez švajcarskih kantona potukao je znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habsburga. Ova bitka zabilježena je u povijesti ratovanja kao prva pobjeda pješadije nad konjicom.

- 1441. Umro Jan van Eyck, flamanski slikar, jedan od najvećih europskih slikara 15. stoljeća, začetnik renesansnog realističkog slikarstva u sjevernoj Europi, tvorac flamanske slikarske škole. Među prvima je počeo slikati uljanim bojama i spojio je gotsku komponentu s duhom renesanse, otkrivajući svijet čula i iskazavši vrhunsko majstorstvo u slikanju detalja.

- 1519. Španjolski osvajač Hernan Cortes iskrcao se na obalu Meksičkog zaliva, gdje je osnovao grad Vera Cruz i započeo osvajanje Meksika, koje je okončao 1521. uništenjem carstva Asteka.

- 1609. Rusko-njemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao je povelju o slobodi vjeroispovijesti u Češkoj.

- 1879. Rođen Ottorino Respighi, talijanski skladatelj, jedan od pokretača obnove talijanske glazbe na početku 20. stoljeća.

- 1993. Koristeći DNK metodu, britanski znanstvenici identificirali posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove obitelji, koji su ubijeni u ljeto 1918. u Jekaterinburgu.

- 1997. Bokser Mike Tyson kažnjen zabranom bavljenja sportom na godinu i novčano tri milijuna dolara jer je tijekom meča za svjetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. lipnja protivnika Evandera Holyfielda ugrizao za uho.

- 1998. Umro Dušan Vukotić, jugoslovenski reditelj, dobitnik Oscara 1961. za kratki crtani film "Surogat".

- 2001. Apelacijski sud u Santiagu suspendirao proces protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, proglasivši ga mentalno nesposobnim. Pinochet je uhićen 1998. u Londonu zbog zločina počinjenih u Čileu nakon dolaska na vlast vojnim udarom 1973.

- 2011. Južni Sudan proglasio neovisnost nakon 50 godina sukoba s režimom u Kartumu u kojima su poginula dva milijuna ljudi. Neovisnost Južnog Sudana rezultat je mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan građanski rat.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta