Sport     | 09.07.2021. 11:37 |

U sklopu projekta pomoći osigurane najsofisticiranije proteze za žrtve mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - U Bosni i Hercegovini u toku je realizacija projekta pomoći žrtvama mina, a deset žrtava, koje su nagazivši na minu ili usljed eksplozije druge vrste eksplozivne naprave, izgubile dio tijela, dobile su najsofisticiranije proteze uz pomoć kojih mogu nastaviti život bez bola i ograničenja.

- Vozim auto s običnim mjenjačem. Mogu se samostalno kretati i raditi, pa tako osigurati hljeb za svoju porodicu. Ništa me više ne boli, proteza je lagana i olakšava mi hod i ugodno dugotrajno nošenje - iskustva su Dragiše, čija proteza je urađena s naprednim komponentama, prilagođenim njegovom uobičajenom nivou aktivnosti.

Novu protezu dobio je i Ramo Bradarić iz Maglaja, a osim Dragiše i Rame, proteze su već dobile žrtve mina iz Brčkog, Cazina, Bihaća, Gornjeg Vakufa, Sarajeva, Pala, Bratunca i Srebrenice.

Tokom trajanja projekta, kojeg finansijski podržava German Humanitarian Assistance – Deutsche Humanitäre Hilfe preko ITF Enhancing Human Security, sredstva su namijenjena izradi 60 proteza, s dodatnim komponenatama koje su žrtvama mina često preskupe i nedostupne.

Spomenuti projekt implementira Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH, a među onima koji čekaju na svoje nove proteze su - Safet i Stevan, članovi reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, koja se sprema za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju, navodi Odbojkaški klub invalida "Fantomi" u saopćenju za javnost. 

- Obojica su stradali od mine, a zahvaljujući svom snažnom sportskom duhu i volji, postali su vrhunski sportisti, te ponosno promovišu našu državu na brojnim međunarodnim sportskim takmičenjima. Nove proteze koje će uskoro dobiti omogućit će im da se spremno uhvate ukoštac sa izazovima koji će pred njih biti postavljeni na nadolazećim Olimpijskim igrama - navode iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina BiH.

Kako se nadalje navodi, u projektu će biti iskorištena prava koja svaki pojedinac ostvaruje preko fondova u FBiH i RS-u, a obuhvaćene su žrtve mina koje ta prava za izradu protetičkih pomagala periodično ostvaruju preko zdravstvenih fondova, ali su ona nedostatna za izradu proteze koja bi uistinu bila funkcionalna i pružala im nivo udobnosti koji im je neophodan.

- Sada su korisnici u mogućnosti dobiti moderne i kvalitetne proteze. Svaki pojedinac, žrtva mine, koja nosi neadekvatna protetička pomagala, trpi bol koja mu dugotrajno narušava mentalno i fizičko zdravlje. Omogućiti im normalan život i mobilnost, bez bola uzrokovanog lošom protezom, osnovni je cilj projekta pomoći žrtvama mina kojeg finansira vlada Njemačke - navode, također, iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina BiH.

Radi se o projektu koji je započeo s implementacijom 1. juna 2021., a završava se krajem tekuće godine, i njime će biti obuhvaćeno 55 osoba, s ukupno 60 potkoljenih i natkoljenih proteza. Obuhvaćene su i osobe sa dvostrukom amputacijom ekstremiteta.

Prema podacima Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini od posljedica mina, u postratnom periodu stradalo je 1.735 osoba, od čega 604 osobe smrtno.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo