Bosna i Hercegovina     | 09.07.2021. 11:48 |

Turković- Abazović: Nastavak prijateljskih odnosa BiH i Crne Gore (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 9. jula (FENA) – Između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja, nastavljuju se prijateljski odnosi između dviju država i postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje – istakli su nakon današnjeg susreta u Sarajevu ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.  

Turković je istakla da posebno cijeni što je potpredsjednik Vlade Crne Gore stigao na obilježavanje godišnjice genoicida u Srebrenici, te dodala da je izuzetno važno što će u Srebrenici biti i drugi predstavnici iz Crne Gore, a svoj dolazak je najvio i predsjednik Milo Đukanović.

- Nedavno usvojena Rezolucija o genocidu, kao i njihov dolazak potvrđuju da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost, te da se na tim temeljima okreću skupa sa nama evropskoj budućnosti. Vjerujem da će doći vrijeme kada će i preostale zemlje regije pokazati spremnost da se na temeljima istine i pravde gradi zajednička budućnost - istakla je Turković.

Turković i Abazović su danas razgovarali o odnosima dviju država i pitanjima od obostranog interesa. Izrazili su zadovoljstvo što nema otvorenih pitanja, te naglasili da postoji šansa i obaveza da se pojača ekonomska saradnja, posebno u vrijeme oporavka od posljedica pandemije.

- Bolja saobraćajna povezanost je sigurno prioritet između naše dvije zemlje, posebno kada je riječ o putu preko Šćepan Polja. U aktivnosti su uključeni svi relevantni nivoi vlasti i BiH ima snažan interes za što boljom ekonomskom povezanošću sa Crnom Gorom - navela je Turković.   

Dodala je da su razgovarali i o pitanju izgradnje HE Buk Bijela, dodajući da je ovaj projekt nanio jednu sjenu na odnose BiH, Srbije, Crne Gore posebno nakon što se u cijeli slučaj uključio i UNESCO. Turković je dodala da je potrebno pronaći rješenje u kontaktima i dijalogu svih država koje su uključene ili obuhvaćene ovim projektom.  

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocjenio je današnji razgovor kontruktivnim, te naglasio da se nastavljaju prijateljski odnosi između Crne Gore i BiH.

- Radujemo se svakoj budućoj konstruktivnoj saradnji sa BiH i nadam se da će budući fokus naših relacija i naše komunikacije biti na razvoju i opštem progresu koji će donijeti dobro građanima BiH i Crne Gore – istakao je Abazović.  

Konstatovano je da postoji velika mogućnost za saradnju u oblasti infrastrukture i unapređenja ukupne turističke privrede i potencijal da se možda  zajednički otvore neka tržišta koja nisu dovoljno prisutna na ovom prostoru.

Abazović je pozvao građane BiH da tokom ljetnih odmora posjete Crnu Goru.

Pogledajte https://fena.ba/video/6166

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1le4oIFT8YRAkfpas1vEzYnOZD9IWWa0h?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'